Sociální sítě | Internet | TikTok

Co je TikTok: Svérázná sociální síť chytla mladé uživatele, už jich má už 1,5 miliardy

  • Sociální síť TikTok získala stamiliony uživatelů a stále roste
  • Jaký obsah na ní najdete a co můžete v jejím rámci čekat?
  • Je to zábava pro mladé, nebo platforma pro úchyláky?

Sociální síť TikTok zaznamenala během dvou a půl let od svého spuštění mimo Čínu ohromující růst. Jak informuje The Verge, do letošního října si uživatelé založili více než 500 milionů nových účtů, čímž dosáhla celkového počtu 1,5 miliardy uživatelů. Co stojí za jejím úspěchem?

Úspěch nečekal dlouho

Všechno to začalo zdánlivě nevinně – v roce 2016 vznikla aplikace s názvem Musical.ly. Moc toho neuměla, ale přesto dokázala zaujmout tím, že uživatel mohl natočit video a spojit ho s písničkou tak, aby to vypadalo, jako by ji sám zpíval.

V listopadu 2017 koupila za miliardu dolarů celý projekt včetně značky další čínská firma ByteDance, která provozovala podobnou aplikaci pro americký trh. Následně došlo ke spojení obou uživatelských základen do vlastní aplikace Douyin a expanzi na další trhy pod názvem TikTok.

Už v následujícím roce se TikTok stal nejúspěšnější aplikací ve Spojených státech amerických a poměrně dobře se prosadil i v mnoha dalších zemích. V Indonésii byl v červenci 2018 na týden zablokován kvůli nevhodnému obsahu, nicméně situace se nakonec vyřešila příslibem posílení ochranných mechanismů. V současnosti je k dispozici na 150 trzích v 75 jazykových mutacích včetně češtiny.

Jen pro chytré telefony

TikTok se zaměřuje na sdílení videí, avšak jen krátkých videoklipů s délkou mezi 3 a 60 sekundami. Jde buď o videa se „simulovaným zpěvem“, taneční či jiné dovednostní kreace, případně vtipné skeče.

Co je poměrně zásadní: TikTok nemá webové rozhraní. Používat ho lze pouze ve formě aplikace pro mobilní platformy iOS a Android. Jistě není překvapením, že je k dispozici zdarma, avšak nabízí takzvané „nákupy v aplikaci“. Na App Store je tento program dvojkou v kategorii zábava, z Obchodu Google Play si ho stáhlo více než 500 milionu uživatelů.

TikTok nemá webovou aplikaci - používat ho lze jen na mobilech 
TikTok nemá webovou aplikaci – používat ho lze jen na mobilech

Podle údajů, které zpravodajství CNBC poskytla analytická společnost Sensor Tower, překonal TikTok během prvního pololetí roku 2018 v počtu instalací Facebook, YouTube i Instagram a stal se v tomto období nejstahovanější aplikací pro iOS na světě.

V hlavní roli krátká videa

Mobilní aplikace TikTok umožňuje uživatelům vytvářet a publikovat krátká videa, která mohou obsahovat hudbu na pozadí. Zvukovou stopu lze dle potřeby zrychlit či zpomalit, k dispozici je i možnost jednoduchých úprav pomocí filtrů. Jednou z často používaných funkcí je synchronizace textu písně s pohybem rtů, tzv. „lip sync“.

Sociální síť samozřejmě nemůže stát jen na sebeprezentaci – důležitou součástí jsou také reakce ostatních uživatelů. V případě hudebních klipů je tak například možné natočit duet k již existujícímu videu, což je nezřídka používáno k parodování a zesměšňování.

Webová stránka TikTok.com 
Webová stránka TikTok.com

Aplikace umožňuje uživatelům nastavit jejich účty jako „soukromé“. Obsah těchto účtů se pak zobrazuje jen těm, jimž majitel udělil oprávnění k prohlížení. Uživatelé si také mohou vybrat, zda s nimi mohou ostatní komunikovat prostřednictvím komentářů, zpráv, „reakčních“ nebo „duetových“ videí. Vystavovaná videa lze nastavit jako „veřejná“, „pouze pro přátele“ nebo „soukromá“ bez ohledu na to, zda je účet soukromý.

Jak to funguje v praxi

Prvním krokem je instalace mobilní aplikace TikTok. Po jejím spuštění není po uživateli vyžadováno přihlášení, ani založení účtu – prakticky okamžitě se spustí nějaké video. Ocitnete se v sekci Pro tebe, kde můžete listovat doporučenými příspěvky ostatních uživatelů posunem nahoru nebo dolů.

U každého videa je k dispozici informace o účtu, jež ho publikoval a (většinou stručný) popisek, který si můžete nechat přeložit pomocí automatického překladače. Na rozdíl od stávajících trendů TikTok nezapírá uživatelské interakce – v sloupci ikonek po pravé straně ukazuje počet srdíček („lajků“) i komentářů.

TikTok 1.jpgTikTok 2.jpgTikTok 3.jpg 
Aplikace TikTok je dostupná pro Android a iOS

Dvojím poklepáním na video udělíte videu srdíčko – příjemné je, že „lajkovat“ můžete i bez registrace. Stejně tak se nemusíte registrovat ani v případě, kdy si chcete přečíst komentáře ostatních uživatelů. Posunem obrazovky směrem doleva zobrazíte profil uživatele a můžete se podívat na jeho další videa.

Jednou ze silných stránek podpory sociální sítě je sdílení. V tomto případě stačí u jakéhokoli klipu klepnout na tlačítko Sdílet a vybrat aplikaci. Příjemným faktem je, že je odesláno přímo celé video, nikoli jen odkaz na něj. V levém horním rohu je pochopitelně logo TikTok a název uživatelského účtu.

Profil uživatele.jpgKomentáře k videu.jpgScreenshot_2019-12-04-13-45-32-614_com.zhiliaoapp.musically.jpg
TikTok vypadá jako každá jiná sociální síť. Na základní procházení, lajkování a sdílení však nepotřebujete registraci

A proč si založit účet?

Pokud si vystačíte se sledováním nepřetržitého proudu videí, pak si účet na TikToku zakládat nemusíte. Budete ho ale potřebovat v případě, kdy chcete sledovat některé z publikujících, nebo jestliže hodláte sami přispět svým klipem.

K registraci můžete použít:

  • telefon nebo e-mail,
  • účet na Facebooku,
  • účet Google,
  • účet na Twitteru,
  • účet na Instagramu.

Prvním krokem je zadání data narození. TikTok omezuje minimální věk svých uživatelů na třináct let, avšak jak to bývá i na jiných sociálních sítích, zadané údaje nijak neověřuje, takže se na platformě pohybují i menší děti.

Registrace.jpgDatum narození.jpgOvěření.jpg
Průběh registrace na TikToku

Jako registrovaný uživatel můžete psát komentáře k publikovaným videím, ale co je hlavní – můžete sledovat ostatní uživatele. Jejich videa se vám pak budou zobrazovat v sekci Sleduji podobným způsobem, jako například fotky na Instagramu.

Můžete psát komentáře.jpgMůžete sledovat uživatele.jpgSledovaná uživatelé.jpg
Sledování uživatelů je na stejném principu jako na Instagramu či Twitteru

V sekci Objevuj pak lze pozorovat aktuální trendy, ale také vyhledávat. Hledání probíhá v rámci uživatelských jmen, názvů a popisků videí, zvuků a hashtagů. Nutno podotknout, že v rámci sociální sítě jsou některé věci blokované, takže například na klíčové slovo „nude“ („nahota“) na TikToku nic nenajdete.

Sekce Objevuj.jpgHashtagy.jpgNěkterá slova jsou blokovaná.jpg
Vyhledávání obsahu na TikToku

V sekci Doručená pošta se zobrazují různá oznámení – například komentáře k vámi publikovaným videím a další informace, týkající se vašeho účtu. Pod záložkou je připraven váš profil. Můžete si sem nahrát profilovou fotku a prohlédnout publikované klipy. Další možnosti nastavení, týkající se především chování aplikace, najdete v kontextové nabídce.

Tvorba a publikace vlastního videa

K vytvoření vlastního videa slouží prostřední tlačítko ve spodní liště aplikace. Po udělení přístupu k fotoaparátu, mikrofonu a úložišti se ocitnete v uživatelském rozhraní s celou řadou možností, jimiž „vytuníte“ svůj klip různými efekty.

Tlačítkem Překlopit přepínáte mezi předním a zadním fotoaparátem zařízení. Dalším tlačítkem Rychlost lze natočit zrychlené, nebo naopak zpomalené video. Dále je připraven zkrášlovací režim Krása a nespočet grafických filtrů.

Prostředí pro natáčení videa.jpgEditace videa.jpgPublikace videa.jpg 
Publikace vlastního příspěvku

Protože většina publikovaných videí je doprovázena hudbou na pozadí, je jedním ze základů úspěchu její výběr. Ten provedete klepnutím na tlačítko Zvuky, a následnou selekcí z celé řady songů a skladeb. Po natočení krátkého klipu lze provádět další úpravy – například transformovat hlas, aplikovat filtry, přidávat hudbu, nálepky, nebo aplikovat vizuální efekty.

V posledním kroku lze video opatřit popiskem, doplnit hashtagy a zmínit/označit přátele. Klip je možné nastavit jako veřejný (vidí všichni), pro přátele (vidí jen sledující), nebo soukromý (nevidí nikdo). Dále lze povolit/zakázat komentáře, vytváření duetů a reakčních videí. No a pak už zbývá jen publikování vašeho dílka!

Co najdete na TikToku

Nejčastějším obsahem jsou krátké spoty s nějakou více či méně úsměvnou zápletkou, často narazíte také na různé pranky. Díky hudební složce jsou poměrně časté klipy zachycující amatérské taneční kreace.

Nakrucujícá se slečna.jpgDalší nakrucovačka.jpgA ještě jedna.jpg 
TikTok je sociální síť mladých. Obsah je pro starší generace občas jen obtížně pochopitelný.

Popularitě se těší i videa s domácími mazlíčky (nejčastěji se psy a kočkami) a pochopitelně nemůže chybět obsah, na kterém TikTok vlastně vyrostl – tedy „pěvecké“ klipy, kde jsou pohyby úst synchronizovány s písničkou na pozadí nebo mluveným slovem. Poměrně solidní představu o obsahu si můžete udělat z následující kompilace „toho nejlepšího z TikToku“.

Úroveň videí na této síti je těžké hodnotit nějak souhrnně. V nekonečné nabídce najdete vysloveně primitivní klipy, kdy na sebe publikující jen namířil foťák mobilu, ale i precizně zpracované snímky s důkladně promyšleným scénářem.

Pes v brýlích.jpgKrájení melounu.jpgMěšťáci.jpg
Amatérské záběry bez hlubší pointy střídají promyšlené minipříběhy

Budete se bavit? Jak kdo

Hodnotit úroveň zábavy, kterou tato sociální síť poskytuje, opravdu nebudeme. Především proto, že každému může vyhovovat jiný druh zábavy. V redakci jsme nad většinou příspěvků jen kroutili hlavou a nenašli důvod se ke službě vracet, ale dokážeme pochopit, že mladé publikum to může vnímat jinak a vesměs praštěné miniklipy je baví. 

Celkově je TikTok jednoduchý prostředek, jak „zabít čas“ – klipů, které můžete sledovat, je prakticky nevyčerpatelné množství a další neustále přibývají. Pokud máte čas a náladu, můžete se jimi probírat třeba celé hodiny nebo dny. Otázkou je, zda je to způsob trávení času, který vyhledáváte.

Za úspěchem této sítě stojí především naprostá jednoduchost – založení účtu zvládne i dítě. Stejně tak natočit, upravit a publikovat video je mnohem jednodušší než například na YouTube. TikTok je také ideálním prostředkem pro každého, kdo se chce zviditelnit, ale nehodlá tomu věnovat mnoho času ani snahy.

Diskuze (42) Další článek: Qualcomm a Google chtějí virtuální řidičáky, občanky i cestovní pasy přímo v telefonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,