Co je to Bitcoin Cash

Bitcoin cash je kryptoměna, která vznikla 1. srpna 2017 oddělením od bitcoinu. Hlavním důvodem byla nespokojenost komunity s pomalým a tím také čím dál dražším ověřováním transakcí prováděných v populárních bitcoinech.

Bitcoin cash dosáhl zrychlení několika cestami. Jednou z nich je zvětšení bloků, ve kterých se transakce ověřují. Zatímco bitcoin má nastavenou velikost bloku 1 MB, což odpovídá asi třem transakcím za sekundu, u bitcoinu cash je to 8 MB, zvládne tedy osmkrát víc transakcí.

Další důvodem pro vznik bitcoinu cash byla příprava zavedení technologie Segregated Witness (SegWit) do bitcoinu. I když mu měla pomoci a zrychlit transekce, část komunity SegWit kritizovala kvůli nedostatečně transparentnímu pozadí, které údajně není v souladu s principy bitcoinu.

Bitcoin Cash

  • zkratka: BCH
  • vznik: 1. srpna 2017
  • max. počet mincí: 21 milionů
  • web: Bitcoincash.org

Proces oddělení kryptoměn se nazývá fork. Kdo v okamžiku vzniku vlastnil nějaké bitcoiny, získal tím automaticky stejné množství bitcoinů cash.

Vznik nové kryptoměny nebyl přijatý jednoznačně. Zatímco část komunity bitcoin cash vítala, druhá byla silně proti. Bitcoin cash neměl zpočátku důvěru, pomohl mu ale velký zájem o kryptoměny v závěru roku 2017. Dostal se tehdy mezi pět kryptoměn s největší tržní kapitalizací.

Diskuze (4) Další článek: Skype začal testovat end-to-end šifrování v chatu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,