Rostliny

Co s usychajícím vánočním stromkem? Třeba přeměnit ho na barvu či sladidlo

Co s usychajícím vánočním stromkem? Třeba přeměnit ho na barvu či sladidlo

Dárky byly rozbaleny, cukroví snědeno, Štědrý den je za námi. V mnoha domácnostech však stále zůstávají živé vánoční stromky, z nichž většina dříve či později uschne a skončí na skládce. Není to škoda?

Spousta lidí je přesvědčena o tom, že ano. Mj. mezi ně patří i badatelé z University of Sheffield, kteří se rozhodli najít způsob jak rozložit lignocelulózu z borovicového jehličí a využít ji k tvorbě barev či sladidel.

S lignocelulózou jsou trable. Právě ona, respektive její chemická struktura, představuje důvod, proč je jehličí neatraktivní z hlediska výroby energie z biomasy i jiných průmyslových procesů. PhD studentka Cynthia Kartey však tuto hozenou rukavici zvedla… a uspěla.

Cynthia pomocí tepla a rozpouštědla glycerolu dokázala jehličí rozložit na dvě komponenty: jednu tekutou (bioolej) a druhou pevnou. Bioolej obsahuje převážně glukózu, kyselinu octovou a fenol. Tedy látky, které se přidávají do celé řady produktů (potravinářská sladidla, lepidla, ústní voda atd.).

„V budoucnosti by strom zkrášlující váš dům během svátečního období mohl být přeměněn na barvu, aby zkrášlil vás dům znovu,“ konstatovala Kartey.

Po cihlách z lidské moči či znovupoužitelných pivních lahvích tu tak máme další zajímavý projekt. Ano, popularita umělých vánočních stromků stále stoupá, nicméně těch pravých se jen v USA stále prodá až 30 milionů za rok – což není právě zanedbatelné číslo.

Diskuze (31) Další článek: Válka prohlížečů v roce 2018: Všichni se snažili, ale smetanu opět slíznul Chrome

Témata článku: USA, Výzkum, Rostliny, Chemie, Celá řada, Zanedbatelné číslo, Jehličí, Barva, Chemická struktura, Lidská moč, Vánoční stromek, Sheffield, NEAT, Sladidlo, PhD, Spousta lidí, Glycerol, Stromek, Str, Bar


Určitě si přečtěte