Co se stane s vaječným žloutkem, když do vejce praštíte? Vědecké zkoumání ukazuje spojitost s lidskou hlavou

Co se stane s vaječným žloutkem, když do vejce praštíte? Vědecké zkoumání ukazuje spojitost s lidskou hlavou

Proč někteří sportovci v kontaktních disciplínách jako jsou bojová umění či některé skupinové hry často končí v předčasném důchodu kvůli poranění mozku? I na tuto otázku se pokusil odpovědět tým vědců, kteří v magazínu AIP Physics of Fluids publikovali článek How to deform an egg yolk – Jak deformovat vaječný žloutek!

Žloutek (měkká hmota) obalený bílkem (tekutina) uvnitř skořápky totiž do jisté míry připomíná mozek obalený mozkomíšním mokem uvnitř lebky.

15379508-8362-45a9-b99b-ae42011fb19ef4aa2d15-7260-4ee6-b73a-0c4864996d81
Zařízení pro deformaci žloutků a záběry z vysokofrekvenční kamery

Sportovcům, kteří dostanou pěstí, často padají na hlavu apod., se pak mozek při tomto zrychlení a pohybu krátce deformuje takovým způsobem, že dochází k poškození nejdrobnějších cév, zánětům a tvorbě proteinových shluků (Tau proteiny). Ty pak mohou dlouhodobě poškozovat okolní tkáň mozku a způsobovat deprese, chronické bolesti nebo třeba demenci.

Když dostane rotující žloutek kladivem:

Vědci proto v článku popisují, jak se žloutek chová při nejrůznějších specifických úderech, k čemuž si postavili exotické zařízení, které pomocí zátěže simulovalo úder do vajíčka (potažmo hlavy), přičemž vysokofrekvenční kamera zaznamenala deformaci měkké hmoty – žloutku – plovoucí ve vaječném bílku uvnitř transparentní nádoby.

Určitě si přečtěte

Články odjinud