Klávesnice | Příslušenství

Cooler Master MK850: analogová mechanická klávesnice nahradí gamepad

Zatímco na gamepadu můžete plynule měnit náklon páček a často i sílu stisku tlačítek, v případě herních klávesnic stále platí, že se rozezná jen stisknutá nebo nestisknutá klávesa. To se ale nyní mění.

Cooler Master představil svou novou mechanickou klávesnici MK850, která na klávesách QWER a ASDF používá kromě mechanických i analogové snímače stisknutí. Na těchto klávesách se tedy v rozsahu zdvihu 4 mm dokáže přesně určit stisknutí a plynule tak měnit reakci na stisk klávesy.

Všechny klávesy na MK850 používají červené Cherry MX spínače, tedy s plynulým záběrem bez cvaknutí nebo nějaké zpětné odezvy. Na vybraných osmi klávesách je navíc snímací infradioda využívající technologii firmy Aimpad, díky které kromě tradičního stisku se rozpozná i jak moc danou klávesu tisknete.

Ve hrách můžete tyto analogové klávesy namapovat jako joystick na ovladači a díky tomu hrát přesněji. Hra jen musí zvládat ovládání ovladačem a klávesnicí a myší současně, protože samozřejmě ostatní běžné klávesy a myš budete nadále využívat. Plynulý pohyb a přesné míření myší výrazně zlepší zážitek. Aktuálně je dle stránek Aimpad funkční podpora pro 292 her, včetně novinek jako Apex Legends, chybějící nové hry ale třeba nejsou jen otestované.

c6b4f82d-5725-41e2-89d4-0d492d6ebb00

Problém může způsobit jen 4mm rozsah snímače. Sice je v konkurenci největší, ale i tak je to méně, než při používání páček na gamepadu. Stejně tak červené Cherry MX snímače dávají smysl tady u herní klávesnice, ale pro mimoherní nasazení nejsou moc pohodlné, protože chybějící zpětná vazba komplikuje psaní textů.

Z další výbavy této klávesnice si zaslouží zmínit dva programovatelné analogové válečky v základu měnící podsvícení a hlasitost, pět dodatečných programovatelných makrokláves, odnímatelný USB-C kabel nebo robustní tělo základny z broušeného hliníku.

Klávesnice Cooler Master MK850 se začne v Evropě prodávat v průběhu března za 200 Euro (přibližně 5 200 Kč).

Diskuze (5) Další článek: Alessandro Volta: Muž, který spoutal elektřinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,