COVID-19: Gilead šokoval cenou remdesiviru, Čína chce své armádě poskytnout kontroverzní vakcínu

Farmaceutická společnost Gilead Sciences se postarala o pořádný rozruch. Oznámila totiž, že šest dávek léku remdesiviru, který se nasazuje pacientům s těžkým průběhem nemoci COVID-19, bude stát 2340 dolarů – tedy přes 55 000 Kč.

Tato cena je ještě navíc určena pouze pro vládu Spojených států amerických. Soukromí pojištěnci zaplatí o třetinu více. Je třeba dodat, že převážně většině lidí stačí pětidenní léčba, nicméně někteří potřebují desetidenní.

Zahraniční média v této souvislosti upozorňují na to, že náklady na suroviny potřebné pro celý léčebný cyklus stojí méně než 10 USD. Zástupci Gileadu ovšem argumentují tím, že potřebují získat zpět své investice do výzkumu a vývoje.

Čína střílí naslepo?

Čína se mezitím rozhodla poskytnout své amádě Ad5-nCoV – jednu ze svých osmi vakcín proti novému koronaviru SARS-CoV-2, které byly schváleny pro testování na lidech.

Dosavadní klinické zkoušky této očkovací látky však přinesly smíšené výsledky: imunitní odpověď se zlepšila pouze u některých účastníků. Někteří odborníci se domnívají, že by mohla být užitečná maximálně pro nejrizikovější skupiny.

Bývalý komisař FDA Scott Gottlieb proto rozhodnutí Číny přirovnal ke střílení naslepo. Používání Ad5-nCoV podle něj vzhledem k otazníkům visícím nad její účinností i bezpečností představuje „obrovské riziko“.

Diskuze (66) Další článek: Už ani firmy nemohou oddalovat aktualizace Windows 10. Místo roku mohou počkat nanejvýše měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,