Covid-19 je cévní onemocnění. Spike protein koronaviru napadá cévní systém na buněčné úrovni

Vědci již delší dobu vědí, že charakteristické spike proteiny koronaviru SARS-CoV-2, způsobujícího onemocnění covid-19, pomáhají viru infikovat hostitele tím, že se přichytí na zdravé buňky. Rozsáhlá studie ukazuje, že hrají klíčovou roli i při samotném onemocnění, informoval SciTechDaily.

Práce publikovaná v časopise Circulation Research přesvědčivě ukazuje, že Covid-19 je cévní onemocnění, a přesně demonstruje, jak virus SARS-CoV-2 poškozuje a napadá vaskulární systém na buněčné úrovni. Tato zjištění pomáhají vysvětlit širokou škálu zdánlivě nesouvisejících zdravotních komplikací a mohou otevřít dveře novému výzkumu účinnějších léčebných postupů.

Koronavirus poškozuje cévy

„Mnoho lidí si myslí, že jde o onemocnění dýchacích cest, ale ve skutečnosti jde o cévní onemocnění,“ říká spoluautor studie Uri Manor. „To by mohlo vysvětlit, proč někteří lidé prodělávají mrtvice a proč mají jiní lidé problémy v jiných částech organismu. Společným znakem je, že všechny mají cévní základ.“

Vědci ze Salkova ústavu biologických studií na práci spolupracovali s odborníky z Kalifornské univerzity v San Diegu, mimo jiné s Jiao Zhangem a Johnem Shyem. Ačkoli samotná zjištění nejsou úplným překvapením, článek poprvé poskytl jasné potvrzení a podrobné vysvětlení mechanismu, jakým spike protein poškozuje cévní buňky.

V minulosti panovala shoda na tom, že SARS-CoV-2 ovlivňuje cévní systém, ale nebylo jasné, jak přesně to dělá, Vědci zkoumající jiné koronaviry již dlouho předpokládali, že spike protein přispívá k poškozování cévních endoteliálních buněk, ale poprvé se podařilo tento proces zdokumentovat.

Co ukázal pseudovirus?

Vědci vytvořili „pseudovirus“, který byl obklopen klasickou korunou spike proteinů SARS-CoV-2, ale neobsahoval žádný skutečný virus. Vystavení tomuto pseudoviru vedlo k poškození plic a tepen zvířecího modelu – což dokazuje, že k vyvolání onemocnění stačí samotný spike protein. Ve vzorcích tkáně byl prokázán zánět v endoteliálních buňkách vystýlajících stěny plicních tepen.

Odborníci poté tento proces zopakovali v laboratoři, kde vystavili zdravé endotelové buňky (které lemují tepny) působení spike proteinu. Ukázalo se, že spike protein poškodil buňky tím, že na sebe navázal ACE2 – proteinový enzym, který se nachází na povrchu buněk v lidském těle. To v konečném důsledku způsobilo poškození a fragmentaci mitochondrií.

Předchozí studie prokázaly podobný účinek, když byly buňky vystaveny viru SARS-CoV-2, ale tato studie byla první, která jasně prokázala, že k poškození dochází i v případě, kdy jsou buňky vystaveny samotnému spike proteinu.

Diskuze (60) Další článek: Na Havaji pozorovali podivná zelená světla. Nejprve všichni podezřívali NASA, ale může za ně Čína

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,