Čtyři šálky kávy denně prodlužují život

Čtyři šálky kávy denně prodlužují život

  • Podle španělských lékařů snižuje pití kávy riziko předčasného úmrtí
  • Efekt je jasně patrný především u milovníků kávy ve věku nad 45 let
  • Lékaři proto doporučují čtyři šálky denně jako nedílnou součást zdravého životního stylu

Za rok spotřebuje svět asi 150 milionů šedesátikilogramových žoků kávy. V průměru tak připadá na jednoho obyvatele planety něco přes kilo kávy na rok. Mnozí z nich však o kávu nezavadí, jak je rok dlouhý. Naopak, některé národy si v kávě libují. Například Finové spotřebují kilo na hlavu každý měsíc. Italové, kteří jsou oblibou kávy proslulí, vypijí ve srovnání s Finy asi polovinu.

Škodí nám pití kávy, anebo nám prospívá? Na kongresu European Society of Cardiology konaném nedávno v Barceloně referovala kardioložka Adela Navarrová z kliniky ve španělské Pamploně o výsledku rozsáhlé studie, která svědčí ve prospěch konzumace kávy.

Do sledování se zapojilo celkem 22 500 dobrovolníků z řad absolventů univerzity v Pamploně. Nejstarší z nich opustili školu už v roce 1999. Průměrný věk sledovaných osob se tak pohyboval kolem 38 let a sledování každého z dobrovolníků trvalo v průměru deset roků.

Vědci měli o účastnících studie k dispozici rozsáhlý soubor dat. Společně s mnoha dalšími údaji o životním stylu dobrovolníků znali i jejich běžnou spotřebu kávy.

Během sledovaného období zemřelo 337 dobrovolníků. Ti, kteří pili aspoň čtyři šálky kávy denně, přitom čelili v sledovaném období bezmála o dvě třetiny nižšímu riziku úmrtí. S každým dalším šálkem kávy v dlouhodobé průměrné denní spotřebě riziko úmrtí ve sledovaném období dále klesalo. Redukce nebyla zdaleka patrná jen v počtu úmrtí na kardiovaskulární choroby. Káva prodlužovala život bez ohledu na příčiny smrti.

Navarrová a její kolegové nezjistili, že by káva měla odlišný vliv na muže či ženy. Chránila také bez ohledu na to, nakolik dobrovolníci konzumovali tzv. mediteránní dietu, která je typická pro řadu obyvatel Středomoří a obecně se považuje za zdraví prospěšnou. Významným faktorem ovlivňujícím pozitivní efekt pití kávy se však ukázal věk.

U dobrovolníků starších než 45 roků se jevil příznivý vliv pití kávy jako skutečně razantní. Těm už dva šálky kávy denně snižovaly o třetinu riziko úmrtí během sledovaného období. Navarrová předpokládá, že po překročení hranice 45 let nabývá ochranný efekt kávy na síle a na významu.

„Z výsledků naší studie vyplývá, že pití čtyř šálků kávy denně lze zdravým lidem doporučit jako součást zdravého životního stylu,“ říká španělská lékařka.

Pití kávy máme spojené především s alkaloidem kofeinem a jeho stimulačním efektem. Káva ale obsahuje i další biologicky aktivní látky, napřílklad tzv. polyfenoly. Mnohé z nich působí jako antioxidanty a mohou tak potlačit nežádoucí efekty volných radikálů, které vznikají v našem organismu a poškozují jej na mnoha místech a úrovních.

Na druhé straně nelze výsledky podobných epidemiologických studií přeceňovat, protože statisticky významná korelace mezi úmrtností a konzumací kávy ještě nemusí znamenat, že mezi oběma jevy existuje příčinná souvislost. Pijáci kávy ze španělské studie mohli žít déle z úplně jiných důvodů, než byly čtyři vypité šálky kávy za den.

Zdroj: European Society of Cardiology

Určitě si přečtěte

Články odjinud