Dopřáli jste si své oblíbené sladkosti nebo se prostě a krásně něčím pořádně přejedli a teď máte pocit, že váš mozek je tak nějak pomalejší? Pravděpodobně právě prožíváte tzv. „cukrové kóma“, který může zpomalit kognitivní funkce.
Existenci tohoto jevu podporují i výsledky nové dvojitě zaslepené studie, která trvala přes 16 týdnů a zúčastnilo se jí 49 lidí. Ti byli v určitých časových intervalech rozdělováni do různých skupin (přičemž nikdo nevěděl v jaké se právě nachází) a konzumovali nápoje obsahující buď glukózu, sacharózu, fruktózu, nebo placebo – umělé sladidlo sukralózu.
Po cca 20 minutách od vyprázdnění svých skleniček všichni účastníci podstupovali totožné testy kognitivních schopností, které byly zaměřeny především na zpracování informací, výkonné funkce a selektivní pozornost, tedy věci spojené s prefrontálním lalokem. Kromě toho jim byla také měřena hladina glukózy v krvi.
Jedinci, kteří požili glukózu a sacharózu, odpovídali na otázky v průměru o 200 milisekund pomaleji. 200 milisekund samozřejmě není zrovna hodně, ale vzhledem k tomu, že nejvyšší naměřený průměr činil 921 milisekund, jde o slušné procento celkového reakčního času.
To naznačuje, že minimálně některé druhy cukru mohou výše zmíněné „kóma“ opravdu navodit – a že jde o oblast která vyžaduje další badání.
„Vzhledem k relativně malé velikosti vzorku je námi pozorovaný efekt významný,“ komentoval to Mei Peng z University of Otago. „Budoucí výzkum by měl pomocí neurozobrazovacích metod dále kvantifikovat, jak se po konzumaci cukru mění různé oblasti mozku. To nám pomůže lépe porozumět tomu, jak tyto deficity pozornosti vznikají.“
Zdroj: PsyPost