ČVUT vyvíjí vlastní experimentální respirátor. Vyrobí jej na polyjetové 3D tiskárně

Inženýři z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky CIIRC při ČVUT vyvíjejí nový typ experimentálního respirátoru z 3D tiskárny – CIIRC RP95. Poslední čtyři písmenka označují sílu ochrany podle americké normy N95. N95 znamená, že dovnitř nesmí proniknout 95 % pevných částic z okolí. Mohli bychom ji tedy srovnat s evropskou normou FFP2.

Klepněte pro větší obrázek
Prototyp respirátoru CIIRC RP95 – zatím bez filtru

Inženýři už testují pilotní model, pokud však doma máte také běžnou FDM 3D tiskárnu, asi vás zklameme, CIIRC RP95 totiž vyžaduje tisk multi/polyjetovou technologií. Ta se liší v tom, že tiskový materiál ve formě struny netaví v primitivní trysce, ale podobně jako inkoustová tiskárna nastřikuje v drobných kapičkách hmoty. Díky tomu tento tisk dosahuje mnohem vyšší přesnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Polyjetový 3D tisk z barevné pryskyřice na mašině Stratasys J750

ČVUT k výrobě použila tiskárny HP Multijet Fusion 4200 na samotnou masku a Stratasys Polyjet J750 na výrobu samotné membrány.

Až bude maska hotová, autoři ji chtějí nabídnout k masové výrobě a to nejen na 3D tiskárnách, ale i pro klasickou výrobu vstřikováním do formy.

Koronavirus online

Diskuze (12) Další článek: Vyzkoušejte Meet od vpsFree.cz: Šifrovaná týmová telekonference zdarma a bez registrace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,