Dalekohled JWST se chystá na start. V cestě stojí problémy nosiče i homofobie z dávné minulosti

  • Kosmický dalekohled Jamese Webba se chystá na start
  • Termín startu se zřejmě posune kvůli problémům s nosnou raketou
  • Vznikla také petice, která žádá přejmenovaní dalekohledu

Evropská kosmická agentura (ESA) v úterý svolala tiskovou konferenci. Řeč byla o Kosmickém dalekohledu Jamese Webba (JWST), který se chystá na svůj start. ESA se podílí nejen na stavbě a provozu dalekohledu, ale zajistí také jeho vypuštění. Dalekohled za 10 miliard dolarů vynese evropská raketa Ariane 5. V poslední době se u jinak velmi spolehlivého nosiče objevily problémy.

Deset měsíců bez startu

V polovině května se objevily informace, podle kterých má Ariane 5 problémy. Společnost Arianespace, která raketu provozuje, nechtěla situaci příliš komentovat. Nyní ale byly spekulace potvrzeny.

K poslednímu startu Ariane 5 došlo vloni v srpnu. Při tomto startu, ale také při předešlém v únoru 2020, se objevily problémy. Při oddělení aerodynamického krytu došlo k vibracím, které výrazně překročily únosnou mez. K ohrožení nákladu sice nedošlo, ale pokud má do vesmíru letět kosmický dalekohled za 10 miliard dolarů, je opatrnost namístě.

Podle ESA byl problém vyřešen a v současné době probíhá certifikační přezkum. Ještě před JWST mají proběhnout dva starty s běžnými družicemi. První je naplánován na „nejdříve 16. července“. Druhý start pak proběhne v srpnu.

Pokud proběhnou oba starty bez větších problémů a odkladů, začne se vše připravovat na start JWST. Původně se očekávalo, že JWST odstartuje 31. října, ale nyní se počítá spíše s listopadem. 

JWST bude vynesen do libračního centra L2 soustavy Slunce-Země. Bod se nachází 1,5 milionu kilometrů od Země směrem od Slunce. Uvádí se, že dalekohled bude obíhat okolo toho bodu ale ve skutečnosti samozřejmě bude obíhat okolo Slunce a okolo L2 bude spíše kontrolovaně „driftovat“.

Termín startu i cena za dalekohled se postupně měnily. Na začátku století to byl rok 2010 a rozpočet 2,5 miliardy dolarů. Nyní je to zmíněných 10 miliard.

Přejmenujte ho, žádá petice

JWST je pojmenován po bývalém řediteli NASA. James Webb byl v čele úřadu v letech 1961 až 1968 a stál tak u zrodu pilotované kosmonautiky a éry, která byla završena přistáním člověka na Měsíci. Webb zemřel v roce 1992.

Na internetu se objevila petice, která požaduje přejmenováni dalekohledu. Pod textem petice jsou podepsáni astronomové, studenti a příznivci astronomie. Petentům vadí role Webba v Lavender Scare, což byla kampaň v polovině minulého století, během které americká vláda hromadně propouštěla homosexuály ze svých řad.

Autoři petice zmínili také incident z doby, kdy Webb působil v čele úřadu. NASA tehdy vyslýchala a následně propustila jednoho ze zaměstnanců kvůli homosexualitě. Webb se sice incidentu přímo neúčastnil, ale také nikterak nezasáhl proti šéfovi bezpečnosti NASA, který výslech provedl.

Diskuze (27) Další článek: Málokdo umí správně nabíjet a vybíjet baterie, a tak to bude jednou dělat umělá inteligence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,