AMD | Grafické karty | Samsung

Další Exynos už bude s grafikou od AMD. „Radeony“ v mobilech uvidíme příští rok

Je to rok a půl, co Samsung oznámil spolupráci s AMD. V létě 2019 se firmy dohodly, že příští generace čipsetů ponesou grafický obvod s architekturou, která pohání stolní počítače, notebooky a nově též herní konzole Microsoftu i Sony.

Během oznámení nového Exynosu 2100 řekl Injup Kang, který má v Samsungu na starost polovodičovou divizi, že příští vlajkový čipset již bude obsahovat grafiku rodiny RDNA. V prvních produktech by se tak mohl objevit za rok v potenciálním Galaxy S22.

Bližší detaily bohužel neznáme. Můžeme jen odhadovat, že Samsung sáhne po novější architektuře RDNA 2 a že očekává vyšší výkon i efektivitu než u konkurenčních čipů. V mobilním segmentu je přitom na rozdíl od desktopu docela plno. Apple si vyvíjí vlastní GPU a Qualcomm také. Jeho Adreno (přesmyčka Radeonu) dokonce vychází z původních návrhů AMD, firma před 11 lety koupila její handheldovou divizi. Kromě toho jsou na trhu licencovatelné návrhy Mali od Armu a PowerVR od Imagination Technologies.

Samsung doposud využíval Mali, v aktuálním Exynosu 2100 najdeme Mali-G78 MP14. Tato grafika přitom může obsahovat až 24 jader, její plnou konfiguraci využívá Huawei v Kirin 9000. Čipy od Qualcommu a Applu byly s velkým odstupem lepší než konkurence. Poslední GPU od Armu se však také hodně vytáhla. Budeme zvědavi, jak si v tomto odvětví povede AMD.

Představení Samsungu Exynos 2100:

Váš názor Další článek: Parler své „vypnutí“ vzal k soudu. Amazon: Varovali jsme provozovatele dlouho

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,