Pozitivní účinky středomořské stravy (označované také výrazem středomořská dieta) potvrdila v minulosti celá řada vědeckých studií. Nyní se k nim přidává další, která naznačuje, že dodržování této oblíbené diety přináší řadu výhod, včetně snížení pravděpodobnosti úmrtí na srdeční choroby a rakovinu.
Vědci z Brigham and Women's Hospital sledovali po dobu 25 let více než 25 000 amerických žen. Zjistili, že u těch, které se striktně držely tohoto stravovacího režimu, bylo o 23 % nižší riziko úmrtí z jakýchkoli příčin. Podrobnosti přináší web StudyFinds.
Studie na 25 000 ženách
Odborníci nezkoumali pouze prostý fakt, zda ženy dodržující principy středomořské stravy žijí déle. Šli více do hloubky a zkoumali také vzorky jejich krve. Zjistili, že nejde jen o snížení hladiny cholesterolu. Síla středomořské stravy spočívá ve schopnosti zlepšovat řadu zdravotních ukazatelů. Snižuje záněty v těle, vyrovnává hladinu krevních tuků, zlepšuje funkci inzulínu, a dokonce pomáhá udržovat zdravou hmotnost.
Přínosy diety byly tak významné, že i u žen, které ji dodržovaly jen částečně, bylo zaznamenáno o 8 % nižší riziko úmrtí. „Zdravotní přínosy středomořské stravy uznávají i lékaři a naše studie nabízí pohled na to, proč může být tato strava tak prospěšná.“ říká kardioložka a ředitelka Centra pro metabolomiku lipidů v Brighamu Samia Mora.
Do studie bylo zařazeno více než 25 000 zdravotnic z celých Spojených států starších 45 let. Různorodá skupina zahrnovala bělošské, černošské, asijské a hispánské ženy, čímž bylo zajištěno, že zjištění budou platit v širokém měřítku.
25 let sledování
Studie začala počátkem 90. let minulého století, kdy všechny zúčastněné ženy vyplnily podrobné dotazníky o svých stravovacích návycích. Vědci tyto informace použili k vyhodnocení toho, jak důsledně účastnice dodržují středomořskou dietu. Vyšší skóre znamenalo více zeleniny, ovoce, ořechů, celozrnných výrobků, luštěnin, ryb a zdravých tuků, jako je olivový olej, a méně červeného masa a střídmou konzumaci vína.
Aby celá studie nestála jen na datech uvedených účastnicemi, byl každé ženě odebrán vzorek krve. Ten byl následně analyzován v laboratoři, kde bylo sledováno 33 různých biomarkerů. Ty vypovídají o zánětech, hladině tuků a funkci inzulínu – a poskytly tak komplexní obraz o zdraví účastnic.
Po dobu následujících 25 let vědci sledovali úmrtnost ve skupině. Evidovali, kdo a z jakých příčin zemřel, a shromažďovali údaje z úmrtních listů, lékařských záznamů a rodinných anamnéz. V roce 2023 pak analyzovali získaná data. Výsledky byly jasné: ženy, které se stravovaly tak, jako kdyby žily v Řecku, žily déle.
Skutečnost odhalila analýza krve
Další skutečnosti pak odhalily opětovné odběry a analýza krve. Výsledky ukázaly, že středomořská strava nesnižuje pouze hladinu cholesterolu (jak by si mnozí mohli domyslet), ale také zajišťuje celou řadu zdravotních zlepšení v rámci celého organismu.
„I mírné změny zavedených rizikových faktorů metabolických onemocnění – zejména těch, které jsou spojeny s metabolity malých molekul, zánětem, lipoproteiny bohatými na triglyceridy, obezitou a inzulinovou rezistencí – mohou přinést významné dlouhodobé výhody vyplývající z dodržování středomořské stravy.“ vysvětluje hlavní autor studie Shafqat Ahmad, který působí jako docent epidemiologie na Uppsalské univerzitě ve Švédsku.
Výsledky vědeckého bádání byly publikovány 31. května tohoto roku v odborném časopise JAMA Network Open. Tento všeobecný lékařský časopis publikuje výsledky výzkumu v oblasti klinické péče, inovací ve zdravotní péči, zdravotní politiky a globálního zdraví napříč všemi zdravotnickými disciplínami.