Operační systémy | Windows 10 | Fall Creators Update

Další upgrade Windows 10 přijde v září. Propojí mobil a počítač, změní se design

  • Zařízení spolu budou komunikovat nezávisle na platformě
  • Do Windows přibude sdílená systémová schránka
  • Uživatelé budou moci procházet historii aktivit v systému

Microsoft minulý měsíc slíbil pravidelné dávkování velkých aktualizací pro Windows 10. Bude je vydávat každý duben (teď to byl Creators Update) a září, což bude Fall Creators Update. V souvislosti s touto aktualizací se mluví především o novém vzhledu, ale i seznam nových funkcí, zdá se, bude dlouhý a až překvapivě komplexní.

Propojení všeho

Velkou novinkou má být propojení všech zařízení uživatele, a to nezávisle na tom, jaký systém na konkrétních strojích běží. Nejlépe to samozřejmě bude fungovat mezi počítači či tablety s Windows, ale Microsoft chce nabídnout tyto funkce také uživatelům s Androidem a iOS.

Aktuálně se Microsoft chlubí především dvěma funkcemi, které mají v září dorazit. Tou první je sdílená systémová schránka – cokoliv do ní zkopírujete, budete moci použít na dalším zařízení. Zároveň bude k dispozici historie, takže i když aktuální obsah přepíšete, budete jej moci později použít. Zajímavostí je, že na pozadí se o tuto funkčnost nebude starat Cortana, ale SwiftKey – nyní už tedy víme, proč společnost vyvíjející klávesnici Microsoft loni v únoru kupoval.

Cortana se postará o druhou a mnohem komplexnější funkci – Pick Up Where I Left Off. Česky tedy něco jako Pokračuj tam, kde jsi skončil. Nová možnost má umožnit synchronizaci využívaných aplikací napříč zařízeními. V praxi tedy můžete rozepsat e-mail na telefonu, přejít k počítači a tam jej dokončit. Půjde tedy o konkurenci funkce, kterou Apple nazývá jako Handoff a je omezena pouze na Macy a zařízení s iOS.

Microsoft chce naproti tomu novou funkci nabídnout na více platformách – Windows 10, Androidu i iOS. O řízení synchronizace se bude starat Cortana a v případě Androidu si bude moci rovněž doinstalovat potřebné aplikace pro pokračování v práci. Vše ale bude záviset na jedné věci – zda budou vývojáři aplikací ochotni integrovat do svých produktů podporu pro Microsoft Graph. Právě tato platforma (dříve známá jako Office 365 API) se bude starat o synchronizaci a bez její implementace se mezi sebou aplikace nedomluví.

Systémová historie

Další novinkou, která do Windows 10 zamíří v září společně s aktualizací Fall Creators Update je Timeline. Jde o jakousi historii na úrovni operačního systému, která si pamatuje, jaké aplikace uživatel používal, které soubory otevřel nebo jaké stránky navštívil. Díky tomu se bude možné kdykoliv k těmto věcem rychle vrátit.

Funkci Microsoft natolik věří, že ji chce integrovat do nabídky pro přepínání mezi aplikacemi, kterou tradičně vyvoláváme stisknutím klávesové kombinace Win+Tab. Nově nebude obsahovat pouze aktuálně spuštěné aplikace, ale bude v ní možné scrollovat do historie a otevřít některou z aplikací či souborů z historie.

Pokročilá synchronizace s OneDrive

Nové funkce se naučí rovněž OneDrive, kde přibude nový způsob synchronizování souborů. Ty budou v běžném stavu zobrazovány i v systému jen jako zástupci s nulovou velikostí. Staženy budou až ve chvíli, kdy je uživatel bude potřebovat – primárně tedy, když je bude chtít otevřít. Poté budou dostupné i pro offline použití až do chvíle, dokud na disku nebude docházet místo. V takovém případě se Windows postará o promazání dat právě mezi lokálními soubory OneDrive.

Samozřejmě zůstane dostupná i volba pro ruční stažení souborů nebo kompletních složek pro využití bez internetového připojení. I zde jde tedy o funkci, kterou umí macOS a jeho součást iCloud Drive.

Nový vzhled

Nový vzhled má přinést více plynulých animací, rozhraní v několika dynamických vrstvách a narážet také budeme na průhlednosti s efektem rozostření. To vše má přispět k lepší orientaci v systému a snadnějšímu ovládání i při používání více aplikací najednou.

Kompletní překopání systému si ale Microsoft samozřejmě dovolit nemůže, proto se základní vlastnosti Windows 10 nezmění. Určitě si ale budeme zvykat na jiné barvy, ikony nebo častější animace.

Většina z nových grafických vlastností zamíří do Windows 10 právě na podzim s plánovanou aktualizací Fall Creators Update, Microsoft však jedním dechem dodal, že by nebylo dobré takto radikální změnu vzhledu provést v jednom kroku. Proto některé z novinek uživatelům naservíruje až později.

Ostatně v galerii nad článkem si můžete kromě reálných screenshotů prohlédnout rovněž koncepty rozhraní Windows, které se od toho současného zásadně odlišují. Vychází z nového Fluent Designu, ale takto drastickou změnou by si Microsoft příliš příznivců nezískal.

Diskuze (60) Další článek: Google třídí kamery podle toho, jaké triky umí se Street View. Kam patří ta vaše?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,