Technologie | Procesory | Čipy

DARPA rozdá 1,5 miliardy dolarů těm, kteří znovu vynaleznou čip

Americká obranná agentura DARPA není spokojená s vývojem na poli počítačové elektroniky, a tak před rokem představila novou grantovou iniciativu ERI –Electronics Resurgence Initiative, která by se dala přeložit jako Iniciativa za obrodu elektroniky.

Zní to vzletně a stejně vysoké jsou i cíle. V rámci hromady programů se totiž DARPA ptá, jestli není na čase provést nějakou větší čipově-softwarovou revoluci, když se současná technologii dostává ke svým fyzikálním limitům. Po roce nezůstalo u slov, ERI má totiž na vývoj nově přislíbeno až 1,5 miliard dolarů.

Jak toho docílit? Třeba novými konstrukcemi čipů, které by byly více svázané s konkrétním softwarem, který by tak dokázal z hardwaru vytěžit mnohem více – tak jako ASIC elektronika, třeba FPGA čipy. Právě o nich je dnes stále častěji slyšet zejména v souvislosti se specializovanými procesory pro A.I., těžbu kryptoměn apod.

ab6f8b61-c421-42ff-bac1-7445a6489937
FPGA čip Stratix od Intelu

Velmi zjednodušeně řečeno, FPGA je svým způsobem univerzální čip – programovatelné hradlové pole, které lze až po výrobě funkčně proměnit prakticky v cokoliv. Může plnit roli CPU, ale i specializovaného procesoru pro operace se zvukem, obrazem anebo zmíněným strojovým učením či těžbou kryptoměn. Hlavní výhodou je pak pochopitelně výkon – avšak za cenu velmi nízkoúrovňového programování.

ERI proto hledá způsob, jak získat výkon ASIC elektroniky, ale při zachování její snadné programovatelnosti, která je klíčovým znakem digitální revoluce posledních několika desítek let.

Diskuze (6) Další článek: Jak aktivovat eObčanku, aby z ní nebyl jen obyčejný starý průkaz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,