„Dáte si panáka, nebo kyslík?“ Indické bary nabízejí zákazníkům čerstvý vzduch

Prodávat kyslík lidem toužícím po troše čerstvého vzduchu? Na první pohled by se mohlo zdát, že s takovým podnikatelským záměrem se můžete setkat maximálně v rámci žánru sci-fi. Pravý opak je však skutečností.

Deník The New York Times upozornil na to, že v Indii se začíná otevírat stále více speciálních barů vybavených dýchacími přístroji, v nichž si zákazníci mohou vychutnat kvalitní vzduch – v případě zájmu i voňavý.

Ukázkovým příkladem je podnik Oxy Pure v hlavním městě Nové Dillí. Znečištění tamějšího ovzduší již dosáhlo takové úrovně, že podle NYT může způsobovat poškození mozku u dětí.

Když vodu, tak i vzduch...

Majitel Oxy Pure Aryavir Kumar tvrdí, že pokud si lidé zvykli kupovat balenou vodu, není v zásadě žádný důvod, proč by si neměli zvyknout kupovat i vzduch. A bohužel může mít pravdu.

Indická vláda se totiž sice snaží proti znečištění bojovat, ale je zoufalé pomalá. Například počátkem tohoto měsíce kvůli nezdravému ovzduší musela vyhlásit stav nouze.

Tím jediným, co by v dohledné budoucnosti mohlo nejhůře postiženým obyvatelům přinést alespoň nějakou úlevu, tak nejspíš jsou právě různá komerční řešení.

Titulní foto: Sumita Roy Dutta , CC BY-SA 4.0

Diskuze (16) Další článek: Disney+ už má přes 10 milionů uživatelů. Na platformu se vrhli hackeři a prodávají předplacené účty za pár dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,