DeepMind umí předpovídat selhání ledvin. Software správně upozorní na 9 z 10 případů

Společnost DeepMind, která byla sesterskou firmou Googlu spadající pod Alphabet, vytvořila ve spolupráci s US Department of Veterans Affairs (vládní úřad poskytující zdravotní péči veteránům v USA) software, který dokáže předpovídat pravděpodobnost, s jakou se u pacienta rozvine akutní poškození ledvin, a o selhání dokáže alarmovat 48 hodin předem, informoval web Engadget.

Vytvořený algoritmus je přitom úspěšný v 9 z 10 případů pacientů, u kterých se stav zhoršil tak, že potřebují dialýzu. Součástí systému je i mobilní aplikace Streams, pomocí které mohou doktoři prozkoumat konkrétní případy během 15 minut.

S použitím aplikace bylo přehlédnutých pouze 3,3 % případů selhání ledvin namísto 12,4 % bez aplikace. DeepMind doufá, že podobným aplikováním umělé inteligence se jim podaří změnit zdravotnictví na preventivní místo toho, aby pouze reagovalo na již vzniklé případy.

Nemá přitom v plánu skončit jen u akutního selhání ledvin, které každoročně zabije jen v USA půl milionu lidí. Podobný přístup detekce by měl být využitelný i na jiná onemocnění.

Diskuze (6) Další článek: Android se bude ptát, jaký chcete výchozí vyhledávač. A Google na tom vydělá balík

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,