Čína | Sledování

Dejte nám svůj obličej a budete jezdit zdarma. Čína láká lidi do svého sledovacího systému

S novinkou, jak donutit obyvatele dobrovolně se podvolit systému na rozpoznávání obličejů, přišla Čína. Kdo si svoji tvář nechá zaregistrovat, dostane jízdné ve veřejné dopravě zdarma, informuje web SCMP

Za technologií stojí místní technologický gigant Tencent (řekněme čínská obdoba Googlu) a aktuálně nabídka platí pouze pro seniory nad 60 let. Časem se má ale rozšířit na všechny věkové kategorii, díky čemuž by se Tencent mohl dostat k tvářím stovek milionů obyvatel. 

Postupné budování sledovacího systému

Pilotní projekt byl spuštěn v Šen-čenu, jednom z největších čínských měst, kde řada místních technologiích firem sídlí. Zdejší obyvatelé by tak mohli být možnosti nakloněni trochu více, než jinde. Podobné pokusy ale již probíhají ve městě Ťi-nan, provincii Šan-tung, Šanghaji, Čching-tao, Nankingu a Nan-ningu.

Debaty o systémech na rozpoznávání tváří se v Číně se vedou dlouho, převážně zahraniční komentátoři upozorňují, že v zemi prakticky padlo soukromí a lidé jsou sledování na každém kroku. Stěžují si na to ale i Číňané na populární sociální síti Weibo.

Aktuálně má Čína kolem 170 milionů průmyslových kamer ke sledování, jsou na všech veřejných místech. Nejvybavenější jsou právě zastávky veřejné dopravy, kde je koncentrace lidí největší. Všechna data eventuálně plynou do kontroverzního systému sociálního kreditu.

Kdo má nízký kredit, nemá přístup například k vysokorychlostnímu internetu, drahým hotelům nebo prestižním školám pro své děti. Nemůže ani pořádně cestovat, což mu zabrání mimo jiné právě systém na rozpoznávání obličejů. Jeho rozšiřování za úplatky typu jízdné zdarma tak skutečně může být problematické. 

Diskuze (30) Další článek: Google reaguje na aféru s „odposlechy“. Asistent už nebude automaticky odesílat hlasové nahrávky ke kontrole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,