Deprese patrně nezpůsobuje chemická nerovnováha v mozku, tvrdí nová studie

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 31

Názory k článku

22. 07. 2022 11:12

Ta studie, ze efekt antidepresiv se nelisi od placeba, je trochu zvlastni.
Videl jsem nekolik jinych, ktere dokazovaly opak. A reakce na silnejsi leky (Prozac, Zoloft a odpovidajici generika) jsou u silnejsich depresi natolik zjevne, ze se mi dost nezda to tvrzeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
22. 07. 2022 11:03

Antidepresíva skutočne potlačujú emócie, mám osobnú neprenositeľnú skúsenosť, nehovorím za všetkých. Antidepresíva v mojom prípade majú slúžiť na získanie sily, aby som sa dokázal vyrovnať s následkami svojho života a aby som do toho nehodil vidle a nepribudol do štatistiky. V minulosti bola väčšia šanca že ľudia zomierali od žiaľu alebo trápenia, dnes si dokážeme antidepresívami predĺžiť alebo skvalitniť život. Na druhú stranu potrebujeme byť výkonní, tak do seba tlačíme cukry a kofeíny a iné nezdravé veci, ktoré zase povzbudzujú organizmus. Ale to považujem až za ďaľší logický krok k ceste ku duševnej rovnováhe, ktorá je ovplyvnená aj fyzickou a mentálnou zložkou. Ak žijete s vinou a chcete sa každý deň kvôli tomu zabiť a nevstať z postele, tak nebudete mať chuť ani silu zmeniť svoje nesprávne návyky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 07. 2022 08:19

Čtu zdejší výlevy z velké části české humanitní populace. Předem upozoňuji, jsem technický člověk, čili na věci nahlížím exaktně. Třeba ten pánbíčkář Lopata, to je docela dobrej úděl.Takže faktem. To této chvíle bylo vědecky doložené, že zdravotní onemocnění se závažnějším průběhem může trvat odhadem 2 roky. Během této doby by za běžných okolností mělo dojít k vyloučení patogenů z těla. To znamená lidský organismus má sám přirozenou schopnost vyrovnat se s velkou většinou zdravotních problémů.Pokud se tady někdo jako pan Karel léčí několik desítek let na deprese, pak je to těžký případ. Obecně by mělo stačit změnit životní styl, žít zdravým životním stylem, starat se o své zdraví, navštěvovat lékaře a do 2 let by zdravotní problémy měli zmizet. Pokud ovšem žerete sladké, hranolky, a jiné podobné věci tak se nesmíte divit, že máte neustálé potíže. Já jsem vegan, žiju zdravým životním stylem a neznám slovo deprese. Nevím co to je. Koukal jsem na youtube videa a zpočátku jsem si myslel, že ti lidé přehánějí, aby byli středem pozornosti. Nicméně patrně mají skutečně tak vážné zdravotní potíže, jaké popisují.Nesmíte se prostě litovat a pokud máte zdravotní potíže, musíte s tím něco dělat. Na blbost není léku a na deprese už vůbec ne. Jinak si myslím, že deprese je spíše zástupný problém pro stav člověka, který abdikuje na nějaké vlastní problémy a nechce je řešit. Tzn. ty deprese by se měly léčit vyloženě psychoterapiemi a teprve poté nějakými léčivy. Pokud to obrátíte, máte Karla Lopatu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
22. 07. 2022 03:57

Jediná smysluplná příčina deprese je vnitřní emocionální konflikt, tedy porucha a neschopnost přijímat sebe a svět takový, jaký je. Tak moc jednoduché to je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 07. 2022 20:06

To není nic překvapivého. Deprese způsobují herpesviry, především vir Epstein-Barrové. Herpes viry přežívají latentně v neuronech ganglií různých nervů, odkud pak putují do celého těla a bohužel i do mozku. Pokud se dostanou do mozku, způsobí chronický zánět, který se pak manifestuje v různých podobách. V podobě deprese u depresivních pacientů, bipolární poruchy u maniodepresivních pacientů, či bludů u schizofrenie. I dynamika těchto poruch je dobře vysvětlitelná aktivní a pasivní fází virů. Jde tedy o autoimunitní onemocnění podobně jako Hashimotova tyreoiditida, která má stejnou příčinu.
To, že antidepresiva fungují, je způsobeno tím, že fungují také jako antivirotika. To bylo skutečně u některých psychiatrických léků prokázáno. Např. Sertralin, nejpředepisovnější lék na deprese je zdatné antivirotikum a byl navrhován dokonce i na léčbu Covid-19. Není divu, kdo si zkusil rozkousat Sertralin v puse, tak ví, že čili papričky jsou proti tomu nic.
Dobrou zprávou pro ty, kteří některou z výše uvedených chorob trpí je, že svoji chorobu mohou držet na uzdě nejen pomocí syntetických léků, ale i přírodních volně dostupných antivirotik. Nechám na inteligenci každého, aby si našel ta správná. Na internetu je k tomu dostatek studií.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
21. 07. 2022 18:15

"Existují i jiná vysvětlení účinků antidepresiv. Studie totiž ukazují, že antidepresiva jsou z hlediska účinnosti sotva odlišitelná od placeba. Kromě toho mají všeobecný účinek na otupení emocí, což může ovlivňovat náladu."
Relevantní odkaz k tomuto tvrzení by nebyl? Docela by mě zajímalo jméno "vědce", který něco takového vyžbleptne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 07. 2022 17:43

Pokud ve studii používali některou z "moderních" definic klinické deprese, ani nemohli žádné příčinné vztahy najít, protože tyto definice jsou nesmyslné a vnitřně nekonzistentní. Podle těchto definic je možné s klinickou depresí diagnostikovat kohokoliv anebo taky nikoho, zcela libovolně. Psychiatrii dominují američtí "odborníci", kteří už několik desítek let jedou ze sta procent na osobní finanční zisky - tj. postupným rozmělňováním definic mentálních poruch si zajistili, aby se z každého příchozího stal pacient, a aby každý pacient byl pacientem navždy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
21. 07. 2022 16:44

No fajn a co tedy deprese je a proč vzniká? Informace o tom, že léky, které berou, jsou vlastně placebo asi stav lidí trpících depresí moc nezlepší. Problém dnešní doby je možná přemíra informací nebo nedostatek relevantních informací. Vysoká míra stresu, vysoké nároky. Strach ze selhání v nepřehledném světě, následné kruhové myšlení, chybějící cíle, touhy, které jsou jen těžko dosažitelné zvláště v takovém psychickém rozpoložení. Uniformita vzdělávání a požadavků na zaměstnance, která nedává příliš volnosti. Pro spoustu typů osobnosti, které v minulých dobách neměli čas přemýšlet a neměli moc prostor k vlastním volbám, protože jim život nalinkovali rodiče. Dívky měli v brzkém věku vlastní děti. Kluci se už prakticky od dětství učili řemeslu, které pak vykonávali celý život. Dřeli tak, že neměli čas moc přemýšlet, těšili se domů na ženu a děti a nebo na truňk s kamarády. Dnes spousta lidí nezvládá převzít otěže vlastního života a plánovat svůj vlastní osud. Proto tak důvěřujeme státům, které nám prodávají iluzi toho, že má vše řád a že se o nás vždy postará. Jenže tak podvědomě víme, že to není pravda a to nás děsí. To že se po nás žádá úspěch a potřeba se postarat sami o sebe v nás vyvolává nespokojenost. Paradoxně ale i situace, kdy o základní potřeby máme postaráno třeba díky movitým rodičům a naopak před námi neleží žádná výzva. To může být stejně deprimující jako beznadějné vyhlídky. Domnívám se, že opravdu duševně nemocných lidí je ve skutečnosti velmi málo. Většina psychických problémů je způsobena buď tím, jak naši osobnost vnímá okolí nebo tím že je nám naše nemoc podsouvána a místo toho abychom byli nuceni se jí postavit, setkáváme se s přespříliš chápavým přístupem psychologů a okolí, to nás jen utvrzuje v tom, že jsme nemocní a nemůžeme s tím nic dělat. Skutečná deprese je velká rezignace, kruhové myšlení a nechuť se z toho dostat. Domnívám, se že často jde jen o nedostatek zkušeností a strach. Jenže se s tím bojuje strašně těžko. Možná by pomohla prevence. Tedy příprava na řešení různých situací. Dostatek informací, co dělat, když nastane problém, jak si vytvořit záložní plán. Naučit se nesázet na jednu kartu. Nelhat dětem o vztazích a štěstí. Pak třeba bude méně strachu z pravdy a méně zklamání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor