Digitální mířidla udělají z palných zbraní zbraně proti dronům

  • Američtí mariňáci si pořizují větší množství pokročilých digitálních mířidel SMASH 2000
  • Ta byla vyvinuta k tomu, aby zvýšila šance střelce zasáhnout cíl první ranou
  • Umožňují střelci sledovat cíle a nabízejí jim optimální zamíření s přihlédnutím k pohybu cíle

Američtí mariňáci si pořizují větší množství pokročilých digitálních mířidel SMASH 2000, které je možné používat s rozmanitými palnými zbraněmi. Jsou to chytrá mířidla, která umožňují střelci sledovat cíle a nabízejí jim optimální zamíření s přihlédnutím k pohybu cíle.

Výrobce těchto mířidel, izraelská společnost Smart Shooter, uzavřel smlouvu i s americkým námořnictvem, aby vyzkoušeli použitelnost těchto mířidel v námořních operacích. V obou případech je přitom hlavním cílem těchto snah využití stávajících palných zbraní proti malým dronům, které v současnosti představují stále větší riziko.

Smart Shooter počínaje letošním podzimem dodá digitální mířidla SMASH 2000 do výzkumného centra námořnictva Marine Corps Rapid Capabilities Office (MCRCO), kde je budou testovat a hodnotit.

Šéf společnosti Smart Shooter Michal Mor neskrývá potěšení, že si americké námořnictvo vybralo jejich produkt. V mířidlech SMASH 2000 jsou podle něj kromě kamery a laseru zabudované algoritmy, které střelci dovolují sledovat a v případě potřeby zasáhnout i velmi malé drony. Zařízení je možné připojit k široké škále palných zbraní, a také k dálkově ovládaným zbraním a zbraňovým stanicím.

„Jeden výstřel – jeden zásah“

Mířidla SMASH 2000 byla původně vyvinuta k tomu, aby zvýšila šance střelce zasáhnout cíl první ranou, i když je střelec unavený nebo stresovaný. Díky tomu zvyšují efektivitu střelců, snižují jejich zranitelnost protivníkem a také omezují případné vedlejší škody.

dostupných informací není patrné, s jakými zbraněmi budou digitální mířidla v USA testována. Logickými kandidáty jsou útočná puška M4A1 a útočná puška M27 Infantry Automatic Rifle, která je založena na německé útočné pušce Heckler & Koch HK416. Možností je ale pochopitelně víc.

Jak mariňáci, tak námořnictvo mají očividně velký zájem na tom, aby měli co nejdříve k dispozici zbraně použitelné vůči malým a středním dronům různých typů. V poslední době se množí podivné a oficiálně nevysvětlené incidenty, při nichž se poblíž amerických vojenských jednotek objevují neznámé drony.

Například v roce 2019 k tomu došlo na ostrově Guam, v blízkosti baterie protivzdušné obrany s raketovým systémem THAAD, a také v blízkosti amerických bojových plavidel u pobřeží Kalifornie. Palné zbraně vybavené digitálními mířidly SMASH 2000 představují novou linii obrany proti podobným akcím dronů, kterou je možné vybudovat relativně rychle a levně.

Diskuze (10) Další článek: Šestijádro Intel Core i5-12400 se objevilo v testech. Došlápne si na AMD Ryzen 5 5600X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,