Steve Jobs | Osobnosti počítačové historie | Disketa

Disketa s podpisem Steva Jobse se prodává v aukci – cena atakuje hranici 200 000 korun

Éra, kdy jsme ukládali data na magnetické kotoučky uvnitř 3,5" disket s kapacitou 1,44 MB, je definitivně za námi. Dnes jsou tato média sběratelským artiklem nevalné hodnoty – například na eBayi se balíček deseti kusů prodává za částku kolem 300 korun.

Podstatně zajímavější jsou artefakty spojené se Stevem Jobsem – zakladatelem a výkonným ředitelem společnosti Apple, který v roce 2011 zemřel na rakovinu slinivky. Americká aukční síň RR Auction nyní nabízí v dražbě 3,5" disketu s Jobsovým podpisem.

Disketa s podpisem

Podle popisku na webu aukční síně jde o originální instalační disketu, obsahující sadu nástrojů Macintosh System Tools ve verzi 6.0 z roku 1988. Vzácnost tohoto média spočívá v podpisu, který je na štítku napsán černým plstěným hrotem.

Podpis Steva Jobse, který je na štítku napsán černým plstěným hrotem 
Podpis Steva Jobse, který je na štítku napsán černým plstěným hrotem

Atraktivitu zvyšuje skutečnost, že Jobs rozdával své autogramy výjimečně, neochotně a poměrně často odmítal požadavky sběratelů podpisů. Jeho autogram na disketě s kultovním softwarem společnosti Apple lze do jisté míry považovat za součást historie výpočetní techniky.

Ačkoli v RR Auction původně odhadovali, že částka, za kterou se povede disketu vydražit, se bude pohybovat kolem 7500 amerických dolarů, na konci posledního listopadového týdne již dosáhla hranice osmi tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 185 840 korun.

Sběratelský kousek

Vyvolávací cena startovala na pouhých 1000 dolarech a dražba dosud probíhala v poměrně volném tempu. Dvanácti příhozy se cena postupně dostala na stávající osminásobek a nyní se čeká na případné další zájemce.

Na první pohled obyčejná disketa atakuje cenu 200 tisíc korun 
Na první pohled obyčejná disketa atakuje cenu 200 tisíc korun

Podstatně zajímavější a dramatičtější průběh lze očekávat od středy 4. prosince, kdy vstoupí do hry pravidlo třiceti minut. To v praxi znamená, že po každém přihození budou mít ostatní účastníci 30 minut na rozhodnutí, zda zvýší nabídku, nebo z dražby odstoupí. Pokud v limitu nikdo další nepřihodí, aukce končí.

Cena věcí s Jobsovým podpisem obvykle šplhá hodně vysoko – například plakát Toy Story se prodal za 31 250 dolarů (725 750 Kč) a jeho profesní životopis dokonce za 174 tisíc dolarů (4 miliony korun). Ačkoli dnes jsou počítače s disketovou mechanikou spíše kuriozitou, nelze předpokládat, že by kupec médium použil k jeho původním účelům.

Diskuze (3) Další článek: Tipy na Black Friday: Poradíme, co se teď opravdu vyplatí koupit [aktualizováno]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,