Dlouhodobé navštěvování jednoho a toho samého lékaře vám může prodloužit život

Někteří lidé střídají doktory jako na běžícím pásu, zatímco jiní za tím svým chodí třeba i pár desítek let. A právě zástupci druhé zmíněné kategorie jsou na tom podle vědců o poznání lépe. Toto tvrzení podpořila i nová analýza 22 rozdílných studií zaměřených na mortalitu, které byly publikovány od roku 2010 a dohromady zahrnovaly v průměru 16 855 jedinců z 9 zemí světa.

Už dříve vyšlo najevo, že tzv. kontinuita péče například snižuje riziko hospitalizace v nemocnici. Nyní lze na seznam jejích přínosů přidat i menší riziko úmrtí.

„Kontinuita péče… vede k lepší komunikaci, spokojenosti pacienta, dodržování lékařských doporučení a mnohem nižšímu využívání nemocničních služeb,“ uvedl jeden z badatelů, Philip Evans z University of Exeter.

„Vzhledem k tomu, že medicínským novinkám dominují nové léčebné postupy a technologie, lidský aspekt lékařské praxe je zanedbáván. Naše studie však ukazuje, že má potenciál zachraňovat životy a měl by být upřednostňován,“ dodal Evans.

Pozitivní spojitost mezi dlouhodobým navštěvováním jednoho doktora (praktického i specializovaného) a delším životem byla zjištěna v případě osmnácti studií – a to bez ohledu na to, že se všechny lišily co do rozsahu i způsobu, jakým byla data shromažďována a prezentována.

Samozřejmě: ne každá z těchto studií zohledňovala vliv dalších proměnných jako je věk, pohlaví či třeba to, zda je někdo kuřák, nebo nekuřák. Stejně tak je jasné, že pokud někdo trpí závažnějšími zdravotními potížemi, obvykle navštěvuje více odborníků než jen jednoho. I tak jde však o další doklad toho, že výběr lékaře je velmi důležitý a rozhodně se ho nevyplatí podceňovat.

Foto: Vic, CC BY 2.0

Diskuze (12) Další článek: Stát spustil web pro elektronickou evidenci občanů. Zatím to moc nefunguje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,