Dlouhodobější deprese mohou vyvolat změny v mozku

Nová studie naznačuje, že dlouhodobější deprese mohou způsobit určité změny ve struktuře mozku. Odborníci zjistili, že lidé, kteří se s dotyčným problémem potýkají přes 10 let (a neléčí se) trpí více záněty mozku než jedinci, které deprese (stejně tak neléčené) sužují kratší dobu.

„Větší zánět v mozku je běžnou odpovědí na postup degenerativních mozkových onemocnění, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba,“ uvedl Jeff Meyer z Centre for Addiction and Mental Health (CAMH).

Deprese za takové degenerativní onemocnění samozřejmě pokládána není, nicméně se zdá, že pokud je řeč o dlouhém časovém období, pak by neměla být vnímána ani coby statická. Mnohem spíš je totiž progresivní.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: CAMH

V mozcích pacientů s dlouhodobějšími depresemi bylo detekováno až o 30 % více translokačního proteinu (TSPO), což je marker zánětu vznikajícího tehdy, když mikroglie – buňky, které se účastní imunitních dějů v nervové soustavě – „pracují přesčas“. I stupně zánětu samozřejmě byly vyšší, než u členů kontrolní skupiny.

Loňský výzkum, provedený na 3 461 osobách, navíc odhalil spojitost mezi depresí a sníženou integritou bílé hmoty mozkové. Jiné studie zase ukázaly, že přetrvávající deprese může zmenšit hipokampální oblast mozku, což způsobuje problémy s chováním, emocemi a pamětí.

Není tak vyloučeno, že deprese jednoho dne bude možné léčit různými metodami, které budou vycházet právě z toho, jak dlouho tyto nepříjemné stavy pacienta trápí. Jako jedna z možností se nabízejí právě protizánětlivá farmaka.

Diskuze (2) Další článek: Jak spolupracovat na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,