Dnes na Hradě střílel ceremoniální kanón. Funguje úplně jinak než běžné dělo, blíž má k ohňostroji

Stejně jako u mnoha podobných příležitostí i dnes Armáda České republiky odpálila 21 slavnostních salv na počest nového prezidenta Petra Pavla a jeho inaugurace. Postarala se o to čtveřice upravených dvoutunových kanónů.

Z hlavně se vůbec nestřílí

Každý jistě tuší, že z podobných děl se nestřílí ostrými, věděli jste ale, že je to celé ještě trošku jinak? Ono se totiž nestřílí ani ze samotné hlavně. Ta je tam vlastně jen na ozdobu a je zcela nefunkční.

Klepněte pro větší obrázek
Pěchování postranních otvorů na kanónu výbuškami V-30

Je to hezky vidět na obrázku výše. Vojáci místo toho naplní výbušninou postranní a průchozí válcové kontejnery kolmo navařené na původní hlaveň. Při explozi se pak záblesk a kouří šíří do stran a nikoliv vpřed. Kanón pochopitelně ze stejného důvodu nemá ani žádný zpětný ráz.

Klepněte pro větší obrázek
Hlaveň je jen atrapa a výbušky explodují do stran

Výbuška V-30 a elektronická synchronizace

Dělostřelecké granáty nahrazují jednoduché výbušky vzor V-30. V podstatě je to taková větší a hlasitější rachejtle, která napodobuje zvukový efekt původního děla, ale pokud ji nebudete držet v ruce, nikomu neublíží. 

Klepněte pro větší obrázek
Výbuška V-30 je v podstatě silnější rachejtle, která se postará o pořádnou ránu

Výbuška má hmotnost 370 gramů, průměr 70 milimetrů a typickou červenou barvu. O přesnou synchronizaci se pak stará elektrický zapalovač jako u profesionálních ohňostrojů. 

Přípravu rozvodné desky a vodičů k jednotlivým výbuškám si můžete prohlédnout na fotografiích ve vloženém tweetu.

Je to vlastně ohňostroj

Suma sumárum, i když ceremoniální kanóny působí autenticky, už dávno neslouží svému původnímu bojovému účelu a mají jen funkci atrapy. Samotný výstřel je vlastně vcelku běžný ohňostroj navařený na hlaveň. To ale není vůbec na škodu.

Podívejte se na na přípravu i samotné salvy během pohřbu Václava Havla:

Diskuze (30) Další článek: Chrome OS vs. Windows v režimu S. Který systém je lepší pro nenáročného uživatele?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,