Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Dobrovolná aktualizace opravuje spoustu chyb ve Windows 10 a zvyšuje výkon

Microsoft vydává náhled aktualizace KB5000842 pro počítače s Windows 10 ve verzi 20H2 a 2004. Aktuálně je k dispozici přes Windows Update jako volitelná a je deklarována jako „aktualizace pro zvýšení kvality“.

Balíček nepřináší žádné nové funkce, podle Windows Latest by měl řešit problémy s výkonem aplikace Průzkumník při použití filtrů ve výsledcích hledání, na které narazila část uživatelů. Konkrétně byla opravena chyba, kdy filtr vyhledávání zamrzne nebo přestane reagovat, když se uživatel pokusí změnit jeho typ (například typ či datum souborů).

Aktualizace KB5000842 řeší problémy

Microsoft také opravil problémy s výkonem způsobované procesem explorer.exe, který je zodpovědný za funkci Průzkumníku souborů, hlavní panel, Centrum akcí a další důležité prvky uživatelského rozhraní operačního systému Windows. Tato chyba způsobovala, že proces obsazoval velké množství operační paměti, zvláště když byly na pozadí spuštěné jiné aplikace, což negativně ovlivňovalo výkon celého systému.

Kromě oprav Průzkumníku vývojáři také vyřešili problém, kdy některé monitory zobrazovaly tmavší barvy, než by měly. K tomu docházelo výhradně v případě použití režimu HDR, což je funkce dostupná pouze pro vybrané displeje.

Microsoft vydává náhled aktualizace KB5000842 
Microsoft vydává náhled aktualizace KB5000842

Dále byla opravena chyba, kdy synchronizace přehrávání videa nefungovala při použití více monitorů. Kumulativní aktualizace také řeší problém, kdy systém přestane reagovat na vstupy myši nebo klávesnice, když uživatel smaže soubory či složky synchronizované s cloudovým úložištěm OneDrive.

Zatím jen jako volitelná

Spíše minoritní je výskyt dalšího problému, spočívajícího v potížích s aktivací systému, jež se projevovaly na některých strojích s Windows 10 verze 2004 po instalaci náhledu aktualizace KB4598291 z minulého měsíce.

Vyřešena byla také chyba, která mohla způsobit, že síťové rozhraní přestane fungovat. Výsledkem bylo, že řadič síťového rozhraní (NIC) je označen jako selhávající. Když je síť znovu funkční, systém nemusí detekovat, že síťová karta pracuje správně, a ta zůstane ve stavu selhání.

Balíček KB5000842 můžete získat v Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Windows Update, kde vám bude nabídnuta instalace volitelné aktualizace. Spustit ji lze klepnutím na odkaz Stáhnout a nainstalovat. Po dokončení instalace je vyžadován restart.

Pro počítače bez dostupného internetového připojení je možné kumulativní aktualizaci stáhnout z Katalogu služby Microsoft Update. Předpokládáme, že jako „povinná“ aktualizace bude KB5000842 vypuštěna 13. dubna v rámci pravidelných aktualizačních úterků. Pokud se tedy nepotýkáte s výše uvedenými potížemi, pak doporučujeme vyčkat na oficiální vydání.

Diskuze (14) Další článek: Elon Musk zveřejnil „nejsilnější argument“ proti existenci UFO mimozemského původu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,