Donald Trump napsal, že Měsíc je součástí Marsu. Co na to šéf NASA?

Aktualizace 12. 6. 2019:

Jim Bridenstine se vyjádřil k nešťastně formulovanému tweetu Donalda Trumpa z nějž na první pohled plyne, že Měsíc je součástí Marsu. Podle jeho názoru tento prezidentův komentář nic nemění.

Administrátor NASA to uvedl v rámci pondělní diskuse v Glenn Research Center. Když se ho moderátor zeptal, zda dotyčný tweet znamená, že Bílý dům již nepodporuje misi Artemis, Jim tuto interpretaci odmítnul.

„Nic se nezměnilo,“ řekl publiku. „Někteří lidé se z toho snaží vyčíst víc, než tam je.“

Trump se tedy pravděpodobně jen snaží zajistit – byť ne zrovna obratně – aby se NASA i nadále zaměřovala především na dosažení cíle v podobě vyslání astronautů na rudou planetu.

„Měsíc je cenný, protože jde o zkušební základ pro to, jak se dostat na Mars,“ objasnil Bridestine. „A to je přesně ta věc, kterou měl prezident na mysli.“

Trump měl zvolit lepší formulaci

Donald Trump svým twetem, ve kterém přeskládal Sluneční soustavu a Měsíc přesunul k Marsu, vzbudil pozdvižení. Ve skutečnosti se ale jen neobratně vyjádřil, protože Měsíc má s Marsem v amerických vesmírných plánech hodně společného.

Napřed překlad tohoto tweetu: U peněz, které utratíme, by NASA neměla mluvit o tom, že půjdeme na Měsíc. To jsme zvládli před 50 lety. Měli by se zaměřit na mnohem větší věci, které chystáme, včetně Marsu (jehož je Měsíc součástí), obrany a vědy!

Napřed Měsíc, potom Mars

Vypadá to jako nesmysl, ale NASA skutečně počítá s Měsícem jako mezičlánkem pro plánované cesty k Marsu. Má k tomu samostatný web, na kterém je lépe vysvětlující citace správce NASA Jima Bridestina:

„Prezident Donald Trump požádal NASA, abychom urychlili plány vrátit se na Měsíc a do roku 2024 na něm opět přistáli s lidskou posádkou. S moderními technologiemi prozkoumáme více jeho povrchu, než bylo dříve možné. Na Měsíci zůstaneme, a co se na něm naučíme, využijeme k tomu, abychom se vydali na další obrovský skok – vyslali astronauty na Mars.“

A web pokračuje dál: „Průzkum Měsíce a Marsu má hodně společného a náš přístup k němu je opakovaně použitelný. Během příštího desetiletí postavíme (na Měsíci) systémy se schopnostmi, které lze v případě misí na Mars replikovat. Měsíc je testovací laboratoř pro Mars. Poskytuje příležitost ukázat nové technologie, které by mohly pomoci vybudovat samonosné základny mimo Zemi.“

Aktuální cíl Spojených států je vyslat na Měsíc lidskou posádku, vybudovat stanici na jeho oběžné dráze, začít s dalším průzkumem Měsíce a získané poznatky využít při letu lidské posádky k Marsu. Podle aktuálních plánů by se tak mohlo stát ve 30. letech. Reálně spíš později.

Další podrobnosti si přečtěte v tomto článku:

Diskuze (20) Další článek: Opera má prohlížeč pro hráče. Jmenuje se GX a má jasné „svítící“ prvky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,