Roboti

Donáškové roboty testuje už i FedEx. SameDay Bot bude doručovat zboží v den objednávky

Další firma se pustila do testování autonomních donáškových robotů. Tentokrát s nimi vyrukoval globální přepravce FedEx, který oznámil, že pracuje na malém vozítku nazvaném SameDay Bot. Robot se umí sám pohybovat po městech a jak jeho název napovídá, bude sloužit firmám k přepravě zboží v den objednávky.

SameDay Bot je prakticky totožný jako ostatní donáškoví roboti, které jsou již nasazení typu KiwiBot. Je vybaven několika kamerami včetně systému LiDAR, který můžeme znát z autonomních vozidel, je poháněn baterií a dokáže vyvinout rychlost až 16 km/h. Po schodech šplhá pomocí série koleček.

Zatím FedEx nevěří, že by jeho bot nahradil stávají služby, které zařizují donášku v den objednávky. Jde jen o vychytávku, kterou bude firma testovat, aby zjistila, zda má technologie smysl. První testy začnou v létě v americkém Memphisu (pokud město udělí povolení) mezi kancelářemi FedEx. Firma se již dohodla, že se do projektu zapojí řetězec s rychlým občerstvením Pizza Hut a obchody Target a Walmart.

Donáškoví roboti jsou v současnosti velké téma a testuje je řada startupů i velkých technologických společností. Google a Amazon se ale vydávají směrem létajících dronů, „chodící“ roboti zůstali spíše výsadou pro donášky jídla. Že se chce zapojit i FedEx, není nic zvláštního, jde o firmu s globálním dosahem, pro níž je logistika jádrem byznysu a používání robotů by jí mohlo usnadnit práci. Jen stále nikdo nezjistil, zda je tato technologie ekonomicky výhodná.

Váš názor Další článek: Přebytek grafických karet bude trvat minimálně do léta. Loňských modelů se nedaří zbavit jak Nvidii, tak AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,