Došly baterky. Jaguar zastaví výrobu elektromobilu, problémy má i Audi

Jaguar nemá dostatek baterií pro výrobu elektromobilu I-Pace a podobné trable nyní zažívají i další značky, které spolupracují s dodavatelem LG Chem.

Od příštího pondělí Jaguar na týden zastaví produkci elektromobilu I-Pace, zatímco další výrobci jako Land Rover, Mercedes-Benz či Audi snižují produkční kapacitu svých elektro a hybridních modelů. Problém je na straně korejského dodavatele LG Chem, který baterie pro tyto značky vyrábí ve svém závodě v polské Wroclawi.

Úplné pozastavení produkce zmíněného I-Pace či zpomalení výroby Audi e-tron a Mercedesu-Benz EQC padá na nedostatku baterií. LG Chem se má totiž v Polsku potýkat s problémy kontroly kvality produkovaných baterií. Mluvčí koncernu Jaguar Land Rover pak mluví o „dočasných potížích s plány dodavatele“.

Z těchto důvodu měl ostatně i Mercedes-Benz v roce 2019 vyrobit rapidně nižší počet elektromobilů EQC, než původně zamýšlel. Podle německého ekonomického deníku Handelsblatt totiž LG Chem trvale nezvládal automobilce poskytovat baterie na dostatečné úrovni kvality.  

Jaguar ujišťuje, že se bude snažit minimalizovat dopad situace na dodávky elektromobilů I-Pace zákazníkům. Automobilka se však nemohla vyhnout pozastavení výrobního procesu. I-Pace je produkován v rakouské továrně Magna Steyr ve Štýrském Hradci.

Článek připravila redakce Autorevue.cz

Diskuze (251) Další článek: Inženýři Googlu se snaží oživit donáškového robota Bookbot. Po Sillicon Valley rozvážel knihy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,