Drony pro letadlové lodě se učí chápat gesta posádky na palubě

  • Což takhle naučit bojové drony, aby se spořádaně pohybovaly na palubě letadlové lodi?
  • Právě o tohle se snaží společnost Systems Technology Inc. (STI), která vyvíjí nový systém pro rozeznávání gest
  • Díky němu by drony měly reagovat na povely posádky na palubě úplně stejně, jako lidští piloti

Na palubách letadlových lodí panuje neustálý pohyb, hluk a zmatek, alespoň pro pozorovatele zvenčí. Posádka lodi proto komunikuje s piloty letadel, která mají v dohledu, pomocí domluvených gest rukou. Americké námořnictvo teď připravuje drony pro službu na palubách letadlových lodí a jistě by nebylo špatné, kdyby i drony správně reagovaly na gesta posádky.

Bojové drony jsou pochopitelně bezpilotní. Proto jim v porozumění gestům posádky na palubě nepomohou lidské smysly a mozky, nýbrž vhodné senzory a algoritmy strojového učení. Jinými slovy, drony dostanou umělou inteligenci, se kterou bude možné komunikovat námořnickými gesty.

Námořnictvo uspořádalo soutěž, ve které hodlá vybrat první dron pro operační nasazení na letadlové lodi. Své návrhy si připravily společnosti General Atomics, Lockheed Martin a Boeing, mezi nimž si námořnictvo vybere a vítězný dron zařadí do svých jednotek.

Jedním z kandidátů je i MQ-25 Stingray od General Atomics, který by měl být primárně tankovacím dronem, schopným na jednom letu doplnit palivo 4 bojovým letounům F-35Cs a F/A-18E/F Super Hornet.

Když U. S. Navy před časem testovali experimentální dron X-47B Unmanned Combat Air Systém (UCAS), tak k jeho pojíždění po palubě letadlové lodi operátoři na palubě používali ruční řízení s bezdrátovým připojením. Problém je ale v tom, že situace na palubě letadlové lodi se neustále mění.

Je to takový řízený chaos. Když se operátor podívá na řízení dronu, které má v ruce, tak nemůže věnovat tolik pozornosti situaci na palubě. A ovládání pojíždějícího dronu takovým zařízením není nic snadného, operátoři se to musejí naučit.

Co kdyby se ale namísto toho drony prostě naučily spořádaně pohybovat na palubě letadlové lodi? Právě o tohle se snaží společnost Systems Technology Inc. (STI), která vyvíjí nový systém pro rozeznávání gest. Díky němu by drony měly reagovat na povely posádky na palubě úplně stejně, jako lidští piloti. Je to vlastně dost starý kód. Podobná gesta se na palubách lodí používají už téměř století.

Systém společnosti STI zahrnuje senzory, které jsou umístěné na signálních tyčích operátorů na palubě. Drony jsou vybavené systémem DIABLO (Deck Intelligent Aircraft Body Language Observer), který používá strojové učení k tomu, aby správně chápal pokyny posádky. Dosavadní výsledky jsou slibné, drony vybavené systémem rozeznávání gest pochopí 90 až 100 procent pokynů posádky na palubě.

Zdroj: Popular Mechanics, Foto: U.S. military/Department of Defense

Diskuze (4) Další článek: Dell možná brzy vstoupí na burzu. Nechá se koupit od VMware za obří sumu, aby zaplatil dluhy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,