Česko | Drony | ČVUT

Drony z ČVUT v týdnu zvítězily v Abú Zabí i USA. Naši vědci patří ke světové špičce

Autonomní drony z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, New York University a University of Pennsylvania před pár dny uspěly na robotické soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge, když vybojovaly první místo v disciplíně stavění zdi, stříbro v likvidaci cílů (balónků) a nakonec i zlato v hlavní soutěži.

Drony musely nejprve balónky detekovat a posléze zničit. V případě zdi pak zase s pozemním robotem sbíraly barevné cihly a stavěli je podle předem stanoveného plánu. Třetím kolem bylo hašení požáru – opět pomocí dronů i pozemních robotů. 

Video ze soutěžního klání:

Českoamerický tým vše završil zlatem v hlavním klání Grand Challenge, které kombinovalo úkoly z předchozích kol a v šibeničním čase. Inženýři nakonec získali nejvíce bodů a porazili konkurenci z věhlasných světových vysokých škol jako Carnegie Mellon University, KAIST (Jižní Korea), ETH Zurich nebo třeba University of Tokio.

647a50e9-f6db-41d8-a760-9f3b22924f46
Společné foto vítězného týmu z Prahy a drobné kapesné na vývoj dalších robotů

Tým multioborových systémů Fakulty elektrotechnické vedený Dr. Martinem Saskou v závodech obhájil úspěch z roku 2017, pro pražské konstruktéry robotů to tedy nebyla žádná premiéra.

Češi čerstvě uspěli i v soutěži DARPA

Aby toho nebylo málo, ČVUT a FEL v týdnu slavily hned dvakrát, souběžně s kláním v Abú Zabí se totiž konalo také další kolo dlouholeté soutěže DARPA Subterranean Challenge, která hledá nejlepšího robotického záchranáře.

Týmy z celého světa zde soupeří v několika okruzích. Loni v létě to byl Tunnel Circuit (štola), v těchto dnech se konal Urban Circuit (město), v létě to bude Cave Circuit (jeskyně) a v roce 2021 vše završí velké finále.

Český tým se umístil v první trojce, přestože se jeden z dronů usmažil:

Zatímco část vybraných týmů financuje sama obranná agentura DARPA, Češi loni uspěli i bez americké injekce, díky čemuž měli nárok na peněžní odměnu. Jejich úspěšné tažení pokračuje i letos, tým CTU-CRAS-NORLAB se totiž čerstvě umístil na skvělém třetím místě a byl první mezi nedotovanými.

0163a89d-ba20-4a88-b923-5ff508feea6a
Tým CTU-CRAS a jejich domácí mazlíčci
Diskuze (5) Další článek: Facebook zakáže zavádějící reklamy a příspěvky související s koronavirem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,