Cloud | Dropbox | Úložiště

Dropbox přichází s dalším omezením pro bezplatné účty – povolí jen 3 připojená zařízení

Cloudový disk Dropbox až dosud limitoval neplatící zákazníky pouze notně omezeným prostorem – úložiště účtů Dropbox Basic bylo „zastropováno“ hranicí 2 GB. Nyní přichází další ne právě příjemné omezení pro ty, kteří nechtějí platit.

Dropbox původně přidal novou podmínku v tichosti, nicméně poté, co si jí všimla zahraniční média, ji zmiňuje o něco transparentněji na stránkách své nápovědy. Konkrétně jde o omezení maximálního počtu současně připojených zařízení.

Proč platit za Dropbox?

Až dosud v tomto směru Dropbox uživatelům bezplatné varianty nestanovoval žádné podmínky. Od března však platí, že najednou mohou být připojena maximálně tři zařízení. To udělá vrásky na čele uživatelům, kteří synchronizují soubory mezi počítačem, notebookem a několika mobilními telefony či tablety.

Uživatelé placených programů Plus a Professional limit na počet současně připojených zařízení stanoven nemají. V praxi to tedy znamená, že pokud potřebujete přes cloud synchronizovat více přístrojů, budete muset sáhnout do peněženky.

K výhodám placených tarifů patří primárně větší prostor – v případě programu Plus za 8,25 eur měsíčně (asi 210 Kč) je to 1 TB a u tarifu Professional pak 2 TB za 16,58 eur měsíčně (cca 430 Kč). Kromě toho dostávají platící zákazníci například offline synchronizaci, prioritní podporu a možnost vymazání vzdáleného zařízení.

Maximálně tři zařízení

Na stránkách nápovědy je uvedeno, že v případě dosažení limitu lze určit, která tři zařízení budou propojena s vaším účtem. V takové situaci je nutné nejprve odpojit zařízení, která na svém účtu nechcete, a poté připojit ta, s nimiž potřebujete Dropbox synchronizovat.

Správu připojených zařízení lze provádět ve webové administraci, kde po klepnutí na ikonu účtu přejdete do sekce Settings. Zde na záložce Security v části Devices můžete vidět a odebírat připojené počítače, tablety a mobilní telefony.

Pokud jste uživateli verze Basic a do března tohoto roku jste ke svému účtu připojili více než tři přístroje, omezení se na ně nevztahuje. Další zařízení ale nebude možné připojit a v takové situaci buď budete muset nějaká odstranit, nebo přejít na placený tarif.

Diskuze (54) Další článek: IBM trénovalo svůj software na fotkách z Flickeru. Lidí na snímcích se ale nezeptalo, a tak má problém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,