Družice Sentinel odhalily pozice vojenských základen. Do snímků se totiž propisuje interference radarů

Evropská vesmírná agentura v letech 2014 a 2016 vypustila dvojici družic Sentinel-1A a Sentinel-1B. Staly se základem programu Copernicus a od té doby snímkují zemský povrch pomocí svých C-bandových radarů (5 GHz).

Jelikož se jedná o vědecký program financovaný z veřejných zdrojů, veřejná je i ohromná hromada jeho datových výstupů, kterou od té doby analyzují výzkumníci z celého světa. Jedním z nich byl i izraelský geoinformatik Harel Dan, který si na publikovaných záběrech zemského povrchu všiml zvláštních chyb ve tvaru výrazných proužků.

Klepněte pro větší obrázek
Zvláštní proužky na radarových snímcích z družic ve webové aplikaci EO Browser

Brzy přišel na to, že se jedná o interferenci z aktivních vojenských radarů námořnictva a protivzdušné obrany, jejichž kmitočet se překrýval s pásmem C. Stručně řečeno, družice při letu nad základnou nezachytila pouze odrazy svého vlastního vysílače, ale i mikrovlny z aktivního radaru.

Dva přelety mohou identifikovat polohu radaru

Sentinely 1A a 1B snímají při přeletu výseč zemského povrchu o rozměrech 250 × 5 kilometrů. Pulz vojenského radaru samozřejmě nezachytily pokaždé, hledači proto kombinovali záběry dané lokality z různých dob přeletů.

Klepněte pro větší obrázek
Družice Sentinel-1 snímkují povrch v úzkých pruzích. Pokud v některém z nich dojde k interferenci a poškození dat, proužek má odlišnou barvu (Grafika: Bellingcat, licence MIT)

A co více, díky tomu, že mohly družice oblast zachytit i z jiného směru, překryvem dvou interferencí vznikl křížek, přičemž radar se s největší pravděpodobností nachází poblíž jeho středu.

Klepněte pro větší obrázek
Zachycením interferencí ze dvou různých přeletů na odlišných drahách lze poměrně přesně odhadnout geografickou polohu zdroj rušení (Grafika: Bellingcat, licence MIT)

Zapojil se Bellingcat a vyrobil mapovou aplikaci 

Do hledání se později zapojili i další výzkumníci včetně skupiny Bellingcat, která se výsledky mapování nedávno pochlubila v obsáhlém článku a hlavně ve webové aplikaci Radar Interface Tracker.

Klepněte pro větší obrázek
Překryvy ve tvaru X značí rušení pravděpodobně z vojenských a námořních radarů

Bellingcat totiž využil své bohaté investigativní zdroje a spojil rušení se skutečnou polohou pozemních radarových stanic průzkumem na místě, analýzou Street View, běžných družicových snímků atp. 

Radary se přitom prakticky vždy nacházejí poblíž podobných křížení interferencí, anebo v oblasti nejsilnějšího rušení, pokud se Sentinely trefily do pulzu pozemního radaru třeba jen při jednom z přeletů.

Klepněte pro větší obrázek
Základna s protivzdušnou obranou včetně radaru v Saudské Arábii

Do mikrovlnných snímků se tímto způsobem mohly propsat lokace třeba amerického systému MIM-104 Patriot, japonského FCS-3, čínského 381 nebo třeba ruského protivzdušného raketového systému S-400, píše Bellingcat. Právě jejich radary totiž pracují na podobných kmitočtech jako C-band na Sentinelech.

Diskuze (1) Další článek: Odvážná klávesnice, která se musí líbit Batmanovi, ale běžné uživatele vyděsila

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,