Dva Texasané využívají k těžbě bitcoinů plyn, který by jinak spálili. Vydělali miliony a ušetřili životní prostředí

Brent Whitehead, technik z rodiny těžařů ropy a zemního plynu, a Matt Lohstroh, čerstvý absolvent ekonomické fakulty a nadšenec do bitcoinu, vydělali v loňském roce 4 miliony dolarů (asi 86 milionů korun) na těžbě bitcoinů pomocí energie získané ze zemního plynu z ropných polí.

Pálení zemního plynu je vedlejším produktem těžby ropy – většinou se jedná o nejbezpečnější způsob, jak se zbavit nežádoucího plynu vyprodukovaného při těžbě. Jde ale o plýtvání, během kterého se do ovzduší uvolňuje oxid uhličitý a další emise. Například v roce 2017 bylo spáleno těžko představitelných 141 miliard metrů krychlových zemního plynu.

Místo nesmyslného pálení těžba kryptoměny

Když těžaři při těžbě ropy narazí na ložisko zemního plynu, pak jeho osud závisí na lokálních podmínkách. Pokud je místo těžby blízko plynovodu, plyn samozřejmě prodávají, ale pokud ne, museli by položit potrubí, což je nákladné. Proto obvykle plyn spalují, přestože kromě ekologických důsledků v podstatě také spalují peníze.

Whitehead a Lohstroh si byli vědomi těchto obrovských ztrát energie a založili firmu Giga Energy Solutions. Jejich byznys model je poměrně prostý: umísťují své „těžební plošiny“, které dodávají v přepravním kontejneru, na ropný vrt, odkud odvádějí zemní plyn do generátorů, jež vyrábějí elektřinu potřebnou pro těžbu bitcoinů.

Klepněte pro větší obrázek Zařízení na těžbu bitcoinů ze zemního plynu

Přestože je Giga Energy Solutions mladou společností, má už 11 zaměstnanců a podepsala smlouvy s více než dvaceti ropnými a plynárenskými společnostmi, z čehož čtyři z nich jsou podle Whiteheada obchodovány na burze. Kromě toho probíhají jednání se státními investičními fondy o rozšíření podnikání.

Snížení emisí o 63 %

Vydělávání velkých částek těžbou kryptoměn není určitě žádným překvapením, ale jejich těžba je nesmírně energeticky náročný proces. Podle analýzy Cambridgeské univerzity těžba bitcoinů spotřebuje ročně více než 125 terawatthodin, což je více než celoroční spotřeba Argentiny. Proto je velmi často kritizován dopad těžby na životní prostředí.

Podle výzkumu společnosti Crusoe Energy Systems z Denveru texaští mladíci svým nápadem snižují emise CO2 přibližně o 63 procent ve srovnání s tím, kdyby byl zemní plyn spálen. „Věděl jsem, že je to plýtvání,“ řekl Whitehead televizi CNBC a dodal: „Je to nový způsob, jak nejen snížit emise, ale také zpeněžit plyn.“

Lohstroh a Whitehead sázejí na potenciál těžby bitcoinů změnit ekonomiku energetického průmyslu. „Svým klientům vydělávají na těžbě bitcoinů z uvízlé energie a zároveň řeší ekologický problém se spalováním plynu,“ pochválil nápad prezident Texaské rady pro blockchain Lee Bratcher.

Diskuze (48) Další článek: Umělá inteligence za volantem závodních vozů ve videohře poráží i ostřílené řidiče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,