Sledujte start rakety Sojuz-2.1b se satelity Galileo

Oživeno 3. prosince

Start Sojuzu byl nakonec opět odložen, tentokrát na sobotu 4. prosince. Začátek živého přenosu je předběžně naplánován na 01:05 hodin našeho času.


Oživeno 2. prosince

Start rakety Falcon 9 s další várkou satelitů Starlink by se měl podle aktuálně dostupných informací uskutečnit v noci na zítřek – konkrétně v 0:12 hodin našeho času.

Pokud ho chcete sledovat, poznamejte si, že živý přenos s českým komentářem Dušana Majera začne o cca čtvrt hodiny dříve, tedy dnes ve 23:55.

Sojuz-2.1b by pak měl letět v pátek 3. prosince v 1:27. Je ovšem možné, že dojde k dalším změnám.


10:15 Start Sojuzu byl posunut o nejméně 24 hodin na 3. prosince.

08:25 Mise Starlink 4-3 se odkládá. Dvojitý přenos byl tudíž upraven tak, aby pokrýval jen start Sojuzu.


V noci na čtvrtek by se v rozestupu pouhých cca 70 minut měly uskutečnit hned dva starty nosných raket – konkrétně Falconu 9 a Sojuzu-2.1b.

Jako první (v 0:20 hodin našeho času) přijde na řadu mise SpaceX, v rámci níž bude na nízkou oběžnou dráhu Země dopravena další várka satelitů Starlink v1.5.

Klepněte pro větší obrázek

Následovat bude vypuštění družic FOC FM23 a FM24, které rozšíří možnosti evropského navigačního systému Galileo. To je předběžně naplánováno na 1:31 hodin.

Obě tyto události bude možné sledovat živě a s českým komentářem Dušana Majera. Dvojpřenos začne pět minut po půlnoci. O případných změnách se vás pokusíme včas informovat.

Titulní ilustrační foto: Official SpaceX Photos, CC BY-NC 2.0

Diskuze (1) Další článek: Co s antivaxery? Psychologové radí, jak změnit náhled odpůrců očkování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,