Dyson během 10 dní navrhl nový typ plicního ventilátoru. Češi pracují na dalším

Do pokračující bitvy s pandemií COVID-19 se zapojil i britský výrobce vysavačů Dyson. Ten oznámil, že během 10 dní vyvinul nový typ plicního ventilátoru – tzv. CoVent.

Dotyčná společnost těchto ventilátorů hodlá vyrobit celkem 15 000. Deset tisíc zůstane v Anglii a zbývajících pět tisíc bude věnováno jiným zemím.

„Ventilátor podporuje pacienta, který již není schopen udržovat své vlastní dýchací cesty průchodné, ale v současné době je jejich bohužel nedostatek – a to jak ve Velké Británii, tak v dalších zemích,“ uvedl zakladatel firmy James Dyson ve svém otevřeném dopisu.

Do výroby ventilátorů se pouští i Tesla a Češi

CoVent je podle dostupných informací přenosný a lze ho lehce namontovat na bok nemocničního lůžka. Pohon zajišťují baterie.

Vytvořit takto složité zařízení za pouhých 10 dní rozhodně nebylo jednoduché. „To byla ta největší výzva – jak navrhnout a dodat nový, sofistikovaný lékařský produkt v objemu a během extrémně krátké doby,“ připustil James.

Tato zpráva přichází krátce poté, co Elon Musk prostřednictvím Twitteru oznámil, že plánuje znovu otevřít továrnu Tesla Gigafactory v Buffalu a zahájit v ní výrobu ventilátorů.

Na vývoji nového ventilátoru v současnosti pracují i Češi, konkrétně odborníci z technologických firem zapojených do iniciativy Covid19cz. Ti spojili síly s výrobci jiných podobných produktů, vědci z Fakulty Biomedicíny ČVUT a doktory z ARO, a rozhodli se do českých nemocnic dodat 500 kusů těchto zařízení. Podle dostupných informací by brzy měly být k dispozici fotografie a videa funkčních prototypů.

Diskuze (2) Další článek: Intel vyvinul neuromorfní systém schopný emulovat 100 milionů neuronů. Umělý mozek je ale ještě hodně daleko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,