Pár roků v našich lednicích používáme Shelfy od italské firmy Vitessy (https://vitesy.com/shelfy). Výborná crowfunding investice.Funguje skvěle s fotokatalytickou technologií. Opakovaně použitelný keramický filtr (není třeba měnit), vlastní apka (WiFi), sledování otevření lednice, ale hlavně se NIC nekazí, ŽÁDNÉ zápachy, eliminace ethylenu z ovoce a zeleniny.20EUR sleva s kupónem "REF-PC45127"
To je lepší si pořídit domácí bioplynovou stanici. Jídlo co bude na vyhození se vhodí do bioplynky a poslouží dál. Případně rostlinné zbytky lze hodit do kompostéru a tak se jimi také neplýtvá.
Zajímavé, taky mě již dávno napadlo nainstalovat UV rtuťovou zářivku, do lednice (chladničky), kde by produkovala nejen UV záření ale hlavně ozón. ..
UV záření je tak mocné, že mimo jiné, dokáže roztrhnout velmi mocnou chemickou vazbu dvou-atomární molekuly plynného kyslíku a právě takto vytvořený jedno-atomární kyslík má velký oxidační potenciál, takže se snaží navázat na jiný prvek, tudíž doslova vytrhává prvky z chemických vazeb a tím narušuje membrány buněk což má za následek jejich likvidaci. ..
*** - UV záření, žádný efekt nemá, protože nebude ze všech úhlů (stran) potraviny, tudíž ošetří jen ozářený povrch, dobré pro úpravu vody - Ozón vzniklý UV zářením zabíjí patogeny, ale způsobuje oxidaci některých prvků, sloučenin a mastných kyselin ("žluknutí tuků")
Názor byl 3× upraven, naposled 11. 5. 2025 22:24
uvc se pouziva ve velkem na vodu, ma to sve vyhody, asie to pouziva i v kuchyni, maji takovy ty nobl kohoutky co umi ruzne teplou vodu a super cistou vodu...UVC je okamzity nezustava, ozon temer taky jak je agresivni tak se eliminuje rychle. Takze pokud to na cloveka nesviti tak by to melo byt v pohode.Ted se vede valka s UV vytvrzovaci na nehty, je to sice slaby (USB) ale je to smeska zareni a vyskyt rakoviny rapidne vyskocil ...
"Podle OSN se totiž více než polovina nakoupených potravin doma vyhodí" ... tyhle studie, to by mě fakt zajímalo, na jakým jsou základě.Když bych to tak odhadl, tak dejme tomu že na měsíc dáme do lednice 100 věcí, a jestli vyhodíme nějaký jeden zapomenutý nakrájený salám v papíře, tak je to moc ... čili 1%
Vzhledem k tomu, že vnitřek ledničky je z plastu, bych si tipnul, že to tomu plastu dá taky slušně pohulit. Minimálně nastane barevná degradace materiálu, takže lednička už prostě nebude bílá.Ale jinak je to zajímavá myšlenka.
Tipuj až si přečteš článek
Housky vydrzí 22 dní? Kdo skladuje housky v lednici? A housky se kazí? Jen tvrdnou, ne?
I plesniví, když je někde zapomeneš. Ale kdo by kupoval housky na víc, jak dva dny? Rezerva se dá pravda strčit do mrazáku, ale i tam je lepší krájenej chleba. Skladování v lednici mě taky udivuje...
takže úplně stejně můžu jídlo zavřít do krabičky a před tím než ho dám do ledničky ho na chvíli strčím do vytvrzovačky od resin tiskárny
Rezin se vytvrzuje UV v horní části UVA spektra. Na dezinfekci se pouzivá UVC. Asi to něco udělá, ale určitě to nebude zdaleka tak účinné.
Tak to si pořídí jen absolutní blázen nebo nevzdělanec. Zlatá vakuovačka.
Já bych měl strach z poruchy daného zařízení, hlavně pokud by dané zařízení svítilo i v době, kdy nemá. Dospělí by věděl o rizicích, ale dítě?
A jak jako bude svítit kdy nemá? Dáš jídlo do krabičky, umístíš na ni ten přístroj, zapneš, spustí se tříminutovej cyklus, přístroj odložíš a žrádlo dáš do ledničky, hotovo.
Názor byl 1× upraven, naposled 11. 5. 2025 07:17
Uv je svetlo, ve "stinu" to nebude fungovat, zalezi na zdroji ale vetsinou vznika ozon.Oboji je desne agresivni mimo jine na plasty...ty se rozpadaji na dalsi chemii...Tohle neni dobre reseni.
ty krabičky se dělají ze skla, stačí použít ty a ne plastové
cela lednicka je plast :o) krome polic...vetsinou ve tme, pochybuju ze se obtezovali s UV stabilizaci coz je u plastu podstatnyhlavne je to cleny na hlavu, disinfekce (a tahle je hodne agresivni) likviduje vse dobry i spatny tohle nema s uschovou potravin nic spolecnyhoproblem je vic druhu potravin s ruznymi naroky na skladovani ktery jdou proti sobe. porad je ale asi nejlepsi zajistit cirkulaci vzduchu a mleta kava na pachy
Názor byl 1× upraven, naposled 11. 5. 2025 11:28
Tohle není lampa do lednice, ale lampa kterou se prosvítí jídlo v krabičce než se do té lednice dá. Jinak toho hotového jídla kde je prospěšné nechávat živé věci zas až tolik není. Lít do dózy jogurt a prosvěcovat by byla rozhodně blbost 😃Na stranu druhou, tohle mě fakt láká pořídit na vařené věci s rýží, Bacillus cereus je svině.
Uv osetri jen povrch v prime linii se zdrajem. Ryze neni vhodna.
Koukám, že to není startup, dá se to normálně koupit a stojí v přepočtu kolem dvou tisíc. To není tak moc. Pokud domácnost vyhodí hodně potravin, celkem se to i vyplatí.
Jasně, všechno vydesinfikovat a žít v 100% čisté domácnosti. A pak tě zabije první chřipka 😃
zkus si ten článek přečíst, tady jde o prodloužení životnosti potravin, ne o vytvoření sterilního prostředí
Ale asi Vás nesmí zasáhnout. Nějaký takový zařízení se používají třeba i na desinfekci pokojů, koupelen, WC, ale nesmíte tam být!!!Nastavíte to a odejdete a počkáte až to zhasne, ale nesmíte tam být. Nesmí Vás to ozářit.
Jako nevím no. Na desinfekci WC nebo telefonu asi jo, ale na jídlo? Já to teda neriskuju.
Dřív se lidi podobně báli třeba mikrovlnek. Co myslíte, že by to UV záření mohlo dělat, pokud jej vypnete? To není radiace, aby to nějak ovlivnilo věci a zářilo dál i když odstavíte zdroj.
Ozon??
Ozón - UV záření dokáže roztrhnout velmi mocnou chemickou vazbu dvou-atomární molekuly plynného kyslíku a právě takto vytvořený jedno-atomární kyslík má velký oxidační potenciál, takže se snaží navázat na jiný prvek, tudíž doslova vytrhává prvky z chemických vazeb a tím narušuje membrány buněk což má za následek jejich smrt, takže ozón likviduje organizmy, tak že jim prostě "rozežere" jejich schránky a způsobí rozpad. . ..
Názor byl 2× upraven, naposled 11. 5. 2025 19:34
To dává smysl, ale u zavřené misky toho nebude tolik. A já jsem reagoval na to, proč by to jídlo mělo něčemu škodit po ošetření UV zářením. Pak už nový ozón vznikat nebude.
Takže: - UV záření, žádný efekt nemá, protože nebude ze všech úhlů (stran) potraviny, tudíž ošetří jen ozářený povrch - Ozón, vyrobený UV zářením, zabíjí patogeny, ale způsobuje oxidaci některých prvků, sloučenin a mastných kyselin ("žluknutí")
Názor byl 1× upraven, naposled 11. 5. 2025 22:17
Poskodi oko, protoze to jej nevnima, a tak se tomu nedokaze prizpusobit? Totez, proc musi mit tmave bryle UV filtr...
Já už jsem to psal vedle, klasické sklo by mělo UV záření blokovat. Takže pokud se to dá na skleněnou misku, tak by to snad být problém nemusel. U plastu nevím, jak je to propustné, to částečně blokuje i světlo.
Ale teda nevím, možná ozařují UV i balenou vodu někde.
Tak to je ale něco jiného. UV záření není zrovna ideální, proto se používají opalovací krémy a UV filtry v brýlích. Pokud tím budete ozařovat celou místnost, tak ty dávky asi nebudou malé, takže by to škodit mohlo. Nicméně, tam je zase potřeba přímá viditelnost na ošetřované plochy, takže je otázka, jestli to má vůbec nějaký efekt, všude se nedostanete. To už je lepší použít třeba ozón, co se dostane všude. Nicméně bakterie nebo viry se vám tam stejně za chvíli dostanou z venku a z těch neošetřených míst.U ošetření jídla budou menší dávky a klasické sklo UV záření blokuje, takže u skleněných nádob by asi problém být nemusel.
Nepleteš si to s ozonováním?//tak ne, už jsem si o tom něco přečetl, je to tak, jak píšeš.
Názor byl 1× upraven, naposled 10. 5. 2025 18:48
No vite hosi, ono to jede z baterky, takze ten vykon je minimalni nekde v mW a hromadu ozonu to generovat opravdu nebude. A pokud se do toho nebudete intenzivne divat z 10 cm, je to neskodny. Neni to proste solarko :)
Názor byl 1× upraven, naposled 10. 5. 2025 22:42
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.