Elektrické koloběžky pobláznily svět. Do jejich výroby se pusti i automobilky Audi a Kia

Chození pěšky je zastaralé a pomalé, navíc v době rozmachu elektromobility. Jakoby se právě takový názor začal šířit světem a výrobci se mu snaží vyjít naproti. Elektrické koloběžky tak dnes nabízí kdekdo, včetně Lidlu. Teď se ale tohoto trendu začínají chytat i automobilky, pro které jsou elektrické koloběžky konkurencí v centru hustých měst.  Své osobní elektrovozítko představila už i Škodovka, teď se se záměrem výroby elektrických koloběžek vytasily i Audi a Kia. 

Své vize elektricky poháněných koloběžek automobilky představily jako zamýšlené příslušenství ke svým vozům. Oba nové kousky, jejichž produkce je teprve plánovaná, jsou si velice podobné. Například mají baterii pro ujetí až 20 kilometrů na jedno nabití, dokážou vyvinout rychlost až 20 km/h, nechybí jim osvětlení a jsou skládací.

Elektrokoloběžka od Kie váží 7,7 kg, zatímco kousek do Audi asi 12 kg – se čtveřicí kol má totiž kombinovat koloběžku i skateboard dohromady.

Zatímco u Audi je už zakomponován i systém rekuperace energie z brzdění, v případě Kie o této funkci teprve přemýšlí do budoucna. Oba výrobci přitom počítají s možností dobíjení koloběžek uvnitř vozů skrze vlastní zástrčku a úložný prostor. Audi zmiňuje myšlenku, že svůj „e-tron Scooter“ by nabízelo jako volitelnou výbavu k elektromobilům e-tron.

O dostupnosti své elektrokoloběžky zatím Kia neuvádí nic přesnějšího, ale možnost výbavy ke stávajícím modelům je pravděpodobná. U Audi již datum mají a prodej chtějí začít na konci roku 2020. V žádném případě ale vozítko nevyjde levně, mluví se o ceně kolem 2000 euro (asi 51.000 Kč).

Diskuze (25) Další článek: YouTube testuje zařazování videí do fronty. Víme, jak si můžete novou funkci vyzkoušet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,