Elektronické cigarety mohou být kvůli příchutím nebezpečnější, než se předpokládalo

  • E-cigarety jsou považovány za zdravější variantu než klasické
  • Vědci odhalili, že smíchání s příchutí může vytvořit nové sloučeniny
  • Jaké může mít ochucený e-liquid zdravotní dopady?

Jednou nesporných výhod elektronických cigaret je skutečnost, že při kouření nezapáchají. Konzumenti si však často vylepšují chuť kouře různými příchutěmi. A tady může být ze zdravotního hlediska kámen úrazu.

O škodlivosti elektronických cigaret se vedou nekonečné spory, nicméně jednoznačný verdikt zatím nepadl. Určitě není nutné polemizovat o návykovosti nikotinu – té si ale bývají uživatelé vědomi a často je právě ta důvodem, proč e-cigarety používají.

Zahraniční média přinesla v posledních dnech několik varujících zpráv. Například The Verge upozorňuje, že se do náplní (takzvaných e-liquidů) mohou uvolňovat škodlivé látky z (obvykle plastových) lahviček, v nichž jsou distribuovány. Zejména se tento jev projevuje v liquidech s příchutí a patrně zde svou roli hraje jejich složení.

Nebezpečné koktejly

Další riziko tkví v reakci příchutě a rozpouštědla. Vědci zkoumali roztoky s vanilkovou, skořicovou a třešňovou příchutí. Zjistili, že tyto látky reagují s propylenglykolem, který bývá hlavní složkou liquidů. Výsledné chemikálie pak konzumenti inhalují ve vdechovaném kouři. Svou práci odborníci publikovali v magazínu Nicotine & Tobacco Research.

Výsledky zjištěné týmem pod vedením Svena-Erica Jordta, profesora anesteziologie, farmakologie a biologie rakoviny na univerzitě v Duke, naznačují, že tyto modifikované koktejly mohou v dlouhodobém horizontu dráždit plíce.

Na trhu je přitom několik tisíc různých příchutí, přičemž z určitého úhlu pohledu je lze označit jako kontroverzní. Regulátoři a zákonodárci zvažují, zda a jak je regulovat – probíhá hlavně debata o tom, jestli ochucené kapaliny lákají děti a mladistvé, nebo pomáhají dospělým přejít od klasických cigaret na elektronické (nebo obojí).

Velkým otazníkem jsou možné zdravotní dopady. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) tvrdí, že mnohé látky z těchto příchutí jsou bezpečné při konzumaci v potravinách, ale nevíme, zda jsou stejně bezproblémové i v případě jejich vdechování. Některé výzkumy například naznačují, že skořicové příchutě mohou poškodit plicní buňky.

Liquidy do elektronických cigaret se nejčastěji vyrábějí smícháním nikotinu, příchutě a rozpouštědla – obvykle propylenglykolu, rostlinného glycerinu nebo směsí těchto látek. V tuto chvíli však není dostatečně známo, jak rozpouštědla mohou při smíchání reagovat s jinými přísadami.

Příčina tkví v příchutích

Vědci analyzovali několik ochucených náplní a ve směsích objevili nové chemikálie, které nebyly uvedeny na štítku se složením. Tyto sloučeniny dle jejich předpokladů vznikly reakcí ochucovadla s propylenglykolem, nicméně to už se pohybujeme v rovině jen částečně podložených hypotéz.

Vědci si proto umíchali vlastní náplně, skládající se z propylenglykolu, rostlinného glycerinu a příchutí (třešně, skořice, vanilky a několika dalších). Následně pomocí plynové chromatografie, ultrafialové spektroskopie a nukleární magnetické rezonance měřili látky v generovaném kouři a zjistili, že se v něm objevují nové sloučeniny.

Jako hlavní problém se během experimentů ukázaly acetaly, které se mohou vyskytnout ve vdechované aerosolizované páře. V petriho misce pak tyto látky postihovaly lidské buňky. „Zjistili jsme, že tyto chemikálie aktivují dráždivé receptory, které vyvolávají kašel a záněty v dýchacích cestách,“ vysvětluje Jordt.

Otázkou je, co tyto látky mohou udělat s lidským organismem. Dráždění plicních sklípků může v konečném důsledku vést ke vzniku zánětu, chronickému kašli či astmatu. Studie došla k závěru, že tyto kapaliny nejsou stabilní, a proto je třeba provést další výzkumy a zjistit co se stane, když se tyto složky smíchají a zůstanou v lahvičce často několik měsíců.

Následky zatím nikdo nezná

Pro elektronické kuřáky je to důležitá informace především v tom směru, že kromě látek, deklarovaných na štítku, může náplň obsahovat i další sloučeniny. Chemik Robert Strongin z Portland State University tvrdí, že tato rizika je třeba dále zkoumat.

„Byli bychom rádi, kdyby to bylo naprosto neškodné,“ říká s tím, že nechce nikoho odradit někoho, aby přestal kouřit. Upozorňuje však, že tvrzení, že elektronické kouření je naprosto bezpečné, není pravdivé.

„E-liquidy jsou potenciálně reaktivní chemické roztoky, ve kterých se po smíchání složek a během skladování mohou tvořit nové sloučeniny s neočekávanými toxikologickými účinky. Pro regulační účely se doporučuje sledovat potenciálně se měnící složení kapalin a výparů v průběhu času za účelem identifikovat možná zdravotní rizika.“ píše se v závěru zprávy.

Diskuze (40) Další článek: ELONOVINKY: Tesla má po krizi. Oslnila bezpečností svých aut a navyšuje výrobu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,