Elektronický jazyk dokáže poznat zkažené a kontaminované bílé víno o měsíc dřív než člověk | Ilustace: AI Midjourney

Ilustace: AI Midjourney

Elektronický jazyk dokáže poznat zkažené a kontaminované bílé víno o měsíc dřív než člověk

Na Washingtonské státní univerzitě prováděli experimenty s elektronickým jazykem. Ten se sice z fyzického hlediska téměř vůbec nepodobá lidskému jazyku, nicméně je zajímavý tím, že dokázal překonat lidské smysly při detekci kontaminovaného vína. Podrobnosti přináší oficiální zpravodajství Washingtonské státní univerzity WSU Insider.

V rámci experimentu elektronický jazyk úspěšně identifikoval známky mikroorganismů v bílém víně do jednoho týdne po kontaminaci – celé čtyři týdny předtím, než si změny vůně všiml panel složený z lidských dobrovolníků. Identifikoval je dokonce rychleji, než by bylo možné tyto mikroby z vína vypěstovat v Petriho misce.

Elektronický degustační jazyk

Vinaři se tradičně spoléhají na dvě metody identifikace potenciálních vad nebo kažení vína: čichovou zkoušku a testování v Petriho misce. Zjištění podrobně popsaná ve článku v odborném časopise Journal of Food Science naznačují, že testování pomocí elektronického jazyka by mohlo tyto metody rozšířit a umožnit vinařům zachytit a odstranit problémy dříve.

„Kdybychom vzorek prověřili pomocí elektronického jazyka, mohli bychom se již po týdnu dozvědět, zda došlo ke kontaminaci nebo k problému s kazivostí vína, oproti tomu, kdybychom čekali až čtyři týdny a prováděli pouze senzorické testy,“ řekla profesorka potravinářství Carolyn Ross. „Je to opravdu užitečné pro pochopení kvality vína.“

Vědci záměrně přidali do různých lahví čtyři mikroby, které často kontaminují bílé víno, způsobují jeho kažení a nepříjemný zápach. Během toho vyškolili skupinu skládající se ze třinácti dobrovolníků, aby dokázali rozpoznat vlastnosti vín podle jejich vůní, a to jak pozitivních, tak negativních, včetně zápachů.

Elektronika porazila lidi

Komise následně hodnotila jak vůni nekontaminovaného vína, tak i vzorky kontaminovaného vína, které bylo skladováno 7 až 42 dní. Elektronický jazyk dostal podobný úkol – měl identifikovat kontaminaci po prvních sedmi dnech skladování. Zatímco lidé dokázali u některých vzorků identifikovat kontaminaci až po 35 dnech skladování, elektronický jazyk ji zvládal rozpoznávat o 28 dní dříve.

Když se elektronický jazyk ponoří do kapaliny, jeho senzory ji dokážou „ochutnat“ na základě analýzy přítomnosti určitých sloučenin. Vědci vyvinuli a naprogramovali tento přístroj pro různé účely, včetně snímání určitého druhu „otisku prstu“ vína, a shromažďování různých informací, které mohou být pro vinaře zajímavé.

Ross uvedla, že elektronický jazyk poskytuje informace o kvalitě vína, nicméně je vhodné používat ho jen jako doplněk, nikoli coby náhradu jiných metod hodnocení. V rámci dřívější studie byly podobné testy provedeny i s červeným vínem. Vědci nyní hledají klienty z řad vinařů, kteří by měli zájem o to, aby jim elektronický jazyk pomohl posoudit kvalitu jejich produktů.

Určitě si přečtěte

Články odjinud