Elon Musk je nadšený z návrhu nové soutěže. Získá 2 miliardy dolardů za vybudování kolonie na Měsíci?

Politico v pondělí informoval o návrhu nové soutěže určené pro soukromé společnosti, v níž by nešlo o nic menšího, než o vybudování a provozování kolonie na Měsíci. Cena pro toho, komu by se to podařilo jako prvnímu? 2 miliardy dolarů.

Generální ředitel SpaceX Elon Musk to na Twitteru obratem označil za „skvělý nápad“. A to navzdory skutečnosti, že celá záležitost má několik háčků.

Jedním z těch nejpodstatnějších jsou samozřejmě finance. Jen plánovaná mise Artemis by NASA měla přijít na 50 miliard dolarů. Z toho plyne, že 2 miliardy dolarů nepředstavují příliš lákavou výhru, neboť účastníci by do svých projektů museli investovat mnohem vyšší částky.

Peníze, peníze, peníze...

Sám Musk nedávno odhadl, že náklady na vybudování městečka na Marsu by se mohly pohybovat mezi 100 miliardami a 10 biliony dolarů.  

Co se týče Měsíce, původně se rovněž hovořilo o 100 miliardách dolarů. Před několika lety však organizace National Space Society a Space Frontier Foundation uvedly, že základna pro několik osob by mohla stát desetkrát méně. To by ale mj. předpokládalo spolupráci NASA, privátních dopravců (SpaceX, Boeing atd.) a ESA.

Pro zajímavost dodejme, že jedním z autorů konceptu této soutěže je republikánský politik Newt Gingrich, který kolonii na Měsíci sliboval už v roce 2012 – tedy za podmínky, že se stane příštím prezidentem USA.

Titulní foto: Isai Symens, CC BY-SA 4.0

Diskuze (15) Další článek: Lego Hidden Side: Vyzkoušeli jsme rozšířenou realitu pro milovníky kostiček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,