Elon Musk má obavy z kolapsu civilizace. Ten podle něj může nastat už během třiceti let

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 33

Názory k článku

25. 06. 2019 21:09

ÚvahaNejviditelnějším problémem Lidstva jako celku je souhrný nárůst populace, tím méně viditelným je stárnutí populace.
Souhrný nárust populace by se nemusel jevit jako tolik problematický, pokud by byl rovnoměrný a stejnou měrou by rostla
populace vzdělaných a inteligentních lidí a těch kterým nebylo rozumu dopřáno mnoho. V současnosti se ale stejně jako se rozevírají nůžky socioekonomické,
se rozevírají nůžky schopných, a těch kteří se jen vezou na jejich bedrech. A dříve či později zkrátka musí dojít ke kolapsu kdy již schopní nebudou
moci udržet množství těch kteří se vezou. Zjednodušeně řečeno.Nácházíme se v době kdy nápady jednotlivce
usnadňují život po celé planetě a všem. Podobné to bylo i v minulosti kdy se na moudrosti náčelníka vezl celý kmen, nebo chytrého krále celé království,
jenže všechny tyto epochy růstu vždy byly následovány úpadkem, který byl jistý jako že drhý den znovu výjde slunce. Někdy byl úpadek pozvolný
pokud bylo zajištěno že moudrost a nápady jednotlivce nezanikly s jeho smrtí, nebo prudký kdy se tak nestalo. Problém samozřejmě vzniká od stále se zlepšujícího zdravotnictví (eliminace přirozeného výběru, umělé prodlužování života), přes systém vzdělávání závislý
na socioekonomických možnostech rodiny ( mladí lidé z bohatých rodin kteří rozumu pobrali zhruba tolik že poznají že oheň pálí honosící se tituly z prestižních univerzit,
a mladí lidé z chudých rodin schopných postavit reaktor v zahradním domku kterým univerzitní vzdělání a jejich inteligenci odpovídající práce
a možnost prospěšnosti dopřáno není), po naprosto neůnosný stav způsobu života a jeho zajišťování - (každodení dojíždění 100 a více km, převozy/dovoz potravin
do zemí ve kterých je možné je bezproblémově pěstovat, zvěř chovaná v jedné zemi porážená v zemi jiné a maso prodávané ve třetí, příkladů je mnoho....)Stárnutí populace je přímým důsledkem schopnosti lidí uživit rodinu, kdy moudří lidé volí nanejvíš jednoho potomka aby jej ( v krajním případě) dokázali uživit,
a byli mu schopni zajistit alespoň nejběžnější možnosti stále dražších zábav, sportů, vzdělávání a škol. To dále znamená že moudří lidé se rozmnožují méně
a méně těchto genů moudrých lidí je předáváno dále. Zatímco druhá strana populace (ano ta méně přemýšlející) se nadále množí jako králíci a stále očekávají že bedra
těch kteří jsou odpovědní za nápady a blaho, nadále zvládnou rostoucí váhu. Ano bedra těch kteří dospěli názoru že jsme se přiblížili hranici únosného.
A toto je dalším přímým důsledkem stále rychleji rostoucího nepoměru (omluvte to slovo) Inteligenční elity a těch bez schopností jiných než opakovat činost kterou jim
někdo názorně ukáže. Netvrdím tím ovšem že tito lidé nejsou potřeba.Ano je necitlivé říct matce po porodu že její dítě má zdravotní újmu která ho do konce života odkáže na pomoc druhých a tak by mu neměl být umožněn život. A mnoho
zemí a lidí určuje úroveň civilizace podle toho jak jsou schopni se o takové případy postarat. Jenže i toto by mělo mít nějakou hranici.
Ano je společensky nepřijatelné říkat že většinová část populace mnoho moudrosti nepobrala a tak by měli zastávat jen takové pozice tomu odpovídající.
Ano v současném stavu věcí je těžko proveditelné nařídit pěstování méně výnosných plodin aby nebylo třeba je převážet. Nikoliv ne neproveditelné.
Ano neradi se stěhujeme daleko od rodin a příbuzných abychom nemuseli dojíždět stovky kilometrů abychom někde dělali práci.
Ano je tragické kolik dětí a lidí trpí v africe hladem, ale proč je tedy jejich matky přivádějí na svět v počtech doslova dechberoucích?
Ano je to velice divné srovnávat lidi podle jejich možnosti přínosu.ANO čeká nás tvrdý pád.Je nutné mít lidi kteří budou pěstovat potraviny, je nutné mít lidi kteří budou vyrábět zařízení apod., je nutné mít lidi kteří budou realizovat nápady a
posouvat naše možnosti. Důsledkem tohoto jsou lidé kteří zestárnou a již vyrábět nemohou, lidé kteří se zraní, lidé kteří učí, léčí, vaří atd atd...Co však již nutné není si domyslete sami.
Zá délku se omlouvám nechal jsem se unést, a kamenování za názory taky není moderní ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  25. 06. 2019 17:55

Stárne hlavně moderní svět a to díky 2 faktorům. 1) Ti starší nepodporují mladé. Tedy vládnoucí garnitura pro své potomky nepřipravuje půdu, nemyslí na budoucnost světa, všichni jen hrabou teď pro sebe. 2) Lékařství nedovolí starým a nemocným zemřít, ale nutí je přežívat a jíst léky dalších x let. Je to prostě kšeft. Lékařská věda nás svou "dobrotivostí a solidaritou" jednou zcela zahubí. A to jednak finančně, pak demograficky, ale i geneticky, protože i nekvalitním jedincům (nemocným, postiženým, atd) umožní rozmnožování a tedy přenos jejich disfunkcí na další generace. Život a rozmožování by měl být boj a ne vše vyřešit práškem/inkubátorem/chirurgií a myslet si, že to je štěstí. Naopak, je to genetická tragédie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2019 07:38

Lidská populace se ovšem nerozvíjí rovnoměrně, v některých oblastech stárne, v jiných zase naopak explozivně roste. Zmenšování lidské populace jako celku by nebylo vůbec na škodu, nechal by to klesnout někam na úroveň roku 1900, a pak teprve bychom mohli zahájit debatu zda by nebylo dobré ten pokles zastavit. Ovšem v reálu jsme nyní svědky pravého opaku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 06. 2019 06:44

Má pravdu. Jako kobylky se množí "hloupá" populace v černých vědách, ale vyspělé země, které tvoří civilizaci vymírají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 06. 2019 00:07

Přelidnění samozřejmě je a bude. Ještě horší je, že neexistuje ani jedna země s IQ nad 90, která by měla porodnost nad 2,07 a nejvíce se množí ti s IQ 60-80. Vzhledem k tomu, že IQ je z větší části dědičné, tak lidstvo čeká zhloupnutí. Bude tak málo chytrých, že nebude nikdo, kdo by vyvíjel nové léky, odolné plodiny. Nastane hladomor a epidemie. Lidstvo se zredukuje a příroda si oddychne.
Tato mapa nemá s rasismem nic společného, protože stát není rasa:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:National_IQ_per... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
24. 06. 2019 21:01

O budúcnosti sa dá s istotou povedať len jedno: všetko dopadne inak ako si to ktokoľvek predstavuje. Budúcnosť sa len veľmi ťažko predpovedá, keď ani len netušíme, aké budú technológie o 30 či 50 rokov.
Najlepšie to vidieť, ak si pozrieme, čo si o budúcnosti - našej súčasnosti - mysleli predchádzajúce generácie. Buď boli veľmi optimistické alebo pesimistické, ale vždy to išlo mimo.
Ono by stačil jeden menší meteorit, ktorý by dopadol niekam do priemyselnej zóny v Číne, Európe či USA, a civilizácia by skočila minimálne o pár desaťročí dozadu. A v prípade výbuchu Yelowstonu by to bol skok o pár storočí, možno aj tisícročí dozadu.
Pred pár rokmi bolo zemetrasenie na Taiwane, ktoré poškodilo jednu fabriku na výrobu harddiskov. A potom bol niekoľko rokov harddiskov nedostatok, čo sa prejavovalo ich relatívne vysokými cenami. Čo by asi nasledovalo, keby boli vyhladené celé priemyselné oblasti?
Samozrejme tých možností, ako ohroziť civilizáciu, je veľké množstvo. Výbuch supernovy v blízkosti Zeme, dopad meteoritu do Atlantického oceánu, zrútenie sa obrovského skalného masívu myslím na Azorských ostrovoch, ktoré by vyvolalo obrovskú vlnu tsunami a tá by zasiahla pobrežie celej Ameriky - od severu až na juh, vírus odolný súčasným antibiotikám, obrovská slnečná erupcia, ktorá by zničila elektroniku atď. atď.
Osobne si ale myslím, že civilizácia, ak zanikne, tak kvôli hlúposti ľudí, ktorí sa budú príliš spoliehať na modernú techniku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 06. 2019 20:33

Kolaps civilizace přijde, ale z úplně jiných důvodů (zejména přelidnění), než si myslí tento šarlatán. A ještě mnohem dřív přijde kolaps Tesly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 06. 2019 18:56

Stárnutí a pokles světové civilizace není žádný problém. V Africe se obyvatelstvo rozrůstá jedna radost. A pokud OSN ještě zvýší dodávky potravin a lékařskou péči, tak věřím, že se africké obyvatelstvo dokáže množit ještě radostněji a pomůže nám Evropanům problém stárnutí vyřešit!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 06. 2019 18:36

Takže declining world population je podle vás pokles světové civilizace. Co to je za drogu, kterou se sjíždíte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 06. 2019 16:36

TO jako už budete psát články na základě 2 vět v jednom tweetu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 06. 2019 16:11

Vzdyt ono se to rychle obrati az prestanem dotovat afriku a ostatni rozvojove zeme a migranty prestanem prijimat, nebo nas prevalcuji. Pak se o ty jejich deti nebude mit kdo postarat a prijde ocekavany upadek...coz je v podstate dobre, alespon se to vycisti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 06. 2019 16:09

elon by sa mal aspon obcas dobre vyspat, lebo zacina trepat kraviny. samozrejme ze problem je preludnenie, nieje ziadny racionalny dovod preco by mala populacia neustale rast. starnutie problem je, ale iba docasny, resp je to dovod preco este viac tlacit na automatizaciu, robotizaciu a v neposlednom rade na vyvoj liekov proti najsmrtenlnejsej ludskej chorobe - starnutiu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor