Elon Musk nastínil svou představu fungování kolonie na Marsu: „Jídlo bude zajišťovat hydroponie“

Elon Musk se v novém rozhovoru pro Popular Mechanics opět podělil o své postřehy týkající se zamýšlené kolonizace Marsu. „Kvůli venkovní a zábavné atmosféře pravděpodobně budete chtít mít nějakou fasetovanou skleněnou kopuli s parkem, abyste tam mohli chodit bez obleku,“ uvedl mj.

„Eventuálně, pokud planetu terraformujete, tak pak po ní budete moct chodit bez obleku. Ale řekněme, že minimálně příštích sto let budete muset mít obrovský natlakovaný skleněný dóm,“ dodal.

Co se týče proveditelnosti terraformace, zakladatel Space X svůj názor nijak nezměnil. „Samozřejmě, že je to možné. Proč si myslet opak?“ reagoval na přímý dotaz šéfredaktora Populac Mechanics Ryana D’Agostina.

Řeč přišla i na způsoby, jakými první kolonisté budou získávat potravu. V této souvislosti Musk popsal propracovaný hydroponický systém, který by mohl být využíván k pěstování zeleniny.

„Myslím, že nejjednodušší způsob jak dělat jídlo bude dělat hydroponii. V podstatě máte solární energii – nefoliované solární panely na zemi, krmící podzemní hydroponie. Buď podzemní nebo chráněné dráty, špínou. Takže byste si mohli být jisti, že se nemusíte obávat přílišného slunečního záření, sluneční bouře nebo tak něčeho. Opravdu docela přímočaré,“ konstatoval.

Výrobu paliva však Musk už označil za „obtížný inženýrský problém“. Hlavním důvodem je podle něj skutečnost, že tento proces vyžaduje spoustu energie. Ta by se prý musela získávat buď ze spousty již zmíněných solárních panelů, nebo z jaderné elektrárny.

Titulní foto: D Mitriy, CC BY-SA 3.0

Diskuze (53) Další článek: Windows Sandbox: Testovací Desítky nabízejí pískoviště pro vaše lumpárny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,