Elon Musk: „Pokročilá umělá inteligence bude manipulovat se sociálními médii.“

Elon Musk opět varoval před pokročilou umělou inteligencí (AI). Tentokrát na svém Twitteru uvedl, že bude zneužita k manipulaci se sociálními médii a dodal, že „roje anonymních botů se rychle vyvíjejí“.

Bohužel není jasné, na co přesně Musk výše citovanými výrazy narážel. Jeho tweety nicméně mohly souviset s článkem, který o dvě hodiny dříve zveřejnil deník The New York Times. Ten popisuje, jak nejméně 70 zemí pomocí sociálních médií šíří dezinformace.

Šéf SpaceX a Tesly se k problematice AI vyjadřuje opakovaně. Například v roce 2017 konstatoval, že dotyčná technologie představuje mnohem větší riziko než Severní Korea. V dokumentu nazvaném Do You Trust This Computer? zase tvrdí, že umělá inteligence by se jednoho dne mohla stát „nesmrtelným diktátorem“.

Podle Business Insideru mohou „roje anonymních botů“ prostě a krásně odkazovat na množství jeho impersonátorů na Twitteru, nebo na falešné účty, které boti na sociálních sítích zakládají.

Takové účty lze lehce využít třeba k dosažení určitých politických cílů. To se ukázalo během amerických prezidentských voleb v roce 2016, kdy tisíce ruských botů ovlivňovaly dosud nerozhodnuté voliče – a tato taktika byla údajně velmi úspěšná.

Diskuze (25) Další článek: Vyzkoušeli jsme sluchátka HyperX Cloud Orbit S. Umí sledovat zvuk v prostoru a ovládat počítač pohybem hlavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,