Elon Musk se obul do Porsche. Nelíbí se mu název Turbo u dvou modelů elektromobilu Taycan

Elon Musk se ve čtvrtek na Twitteru navezl do Porsche. Důvod? Dotyčná společnost nazvala dva modely svého prvního plně elektrického sportovního vozu „Turbo“.

 

 

„Uhm, Porsche, to slovo Turbo neznamená to, co si myslíte, že to dělá,“ konstatoval šéf Tesly a SpaceX. Narážel tím nepochybně na skutečnost, že turbodmychadla se obvykle nacházejí v automobilech se spalovacími motory, kde se používají ke zvýšení výkonu.

Porsche počátkem tohoto týdne představil tři verze dlouho očekávaného elektromobilu Taycan: základní model, jehož cena začíná na cca 150 000 dolarech (3,5 milionu korun), a dále ostřeji naladěné modely Taycan Turbo a Turbo S, které budou stát podstatně více.

Dlužno dodat, že Musk nebyl jediný, kdo na nevhodně zvolené jméno poukázal. Totéž udělal například Reese Counts ve svém příspěvku pro AutoBlog. „Stále si myslíme, že je to trochu hloupé,“ uvedl mj.

Modely Turbo a Turbo S nemohou mít sice turbodmychadlo, ale svůj název odůvodňují přítomností funkce „overboost“, která navýší výkon na 751 koňských sil – což je dost na to, aby auto zrychlilo z nuly na stovku za 2,6 sekundy.

Model S Performance od Tesly to sice zvládne za 2,4 sekundy, ale existuje zde i řada jiných rozdílů, díky nimž by požitek z jízdy v Taycanu mohl být zásadně odlišný. Některé z nich vás ovšem přijdou na dalších 50 000 dolarů.

Aktualizováno: Elon Musk rovněž oznámil, že Tesla Model S se příští týden objeví na motoristickém okruhu Nürburgring. Zde se bude snažit překonat čas stanovený Taycanem, který tuto 20,6 km dlouhou trať urazil za 7 minut a 42 sekund. Na twít zareagoval pilot Formule 1 Nico Rosberg, který se nabídl, že se o rekordní kolo s Teslou rád pokusí. Elon na to odpověděl: „Jistě, to by bylo skvělé.“ 

Klepněte pro větší obrázek 
Elon Musk oznamuje, že Tesla Model S pojede příští týden na Nürburgring, Nico Rosberg se nabízí, že bude řídit
Diskuze (72) Další článek: Děti „ze zkumavky“ mají pozměněné geny. Ale pouze v dětství

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,