Elon Musk: „Výstavba města na Marsu by mohla stát až 10 bilionů dolarů.“

O tom, že případná výstavba města na jakékoliv planetě vzdálené stovky milionů kilometrů bude pořádně drahá, nemůže být sporu. Přesnější částku je obtížné odhadnout, nicméně Elon Musk se o to pokusil v souvislosti se svými plány kolonizace Marsu.

Generální ředitel SpaceX minulý týden na Twitteru uvedl, že náklady na realizaci podobného projektu by se mohly pohybovat mezi 100 miliardami a 10 biliony dolarů.

Pro představu: první uvedená suma představuje necelých 10 % amerického vojenského rozpočtu pro rok 2019, zatímco druhá cca trojnásobek daňového příjmu USA za rok 2018.

Napřed Starship a pak...

Musk vypočítal, že odeslání jedné tuny užitečného nákladu na Mars bude v brzké budoucnosti stát zhruba 100 000 dolarů. Pokud by tedy k vytvoření soběstačného města bylo zapotřebí milion tun materiálu, ve výsledku se dostaneme na 100 miliard dolarů.

Aby však SpaceX o něčem takovém vůbec mohla začít vážně uvažovat, musí nejprve dokončit Starship. Půjde-li všechno dobře, tato gigantická raketa by na Mars při každé cestě zvládla doručit přes 100 tun užitečného nákladu.

Celá věc má ovšem řadu háčků. Jeden z nich spočívá například v tom, že aby se Starship následně mohla vrátit zpět na Zemi, potřebovala by doplnit nádrže přímo na rudé planetě. Což znamená, že astronauti by měli být schopni vyrobit palivo z místních zdrojů.

Diskuze (54) Další článek: Microsoft zruší jednorázové licence Office pro domácnosti v rámci programu HUP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,