Koronavirus | COVID-19 | Analýza

Epidemiologická kalkulačka: Zkuste si průběhy epidemie koronaviru při různých opatřeních

Jak bude probíhat epidemie koronaviru na našem území? Tuto otázku si klade nejen laická, ale i odborná veřejnost. Odpověď však není jednoduchá, neboť v dalším vývoji bude hrát zásadní roli několik parametrů. Jejich vliv můžete zkoumat pomocí Epidemiologické kalkulačky, kterou publikovala na svém webu česká firma Abradatas.

Jedná se o model odrážející předpokládaný průběh epidemie v čase, s ohledem na další faktory, které si můžete nastavit. Na stránkách projektu se dočtete: „Pro běžného člověka je náročné interpretovat čísla, predikce a epidemiologické parametry předkládané v médiích a tisku. Tato kalkulačka je vytvořena právě za účelem překlenout nedostatek porozumění.“

Co ukazuje epidemiologická kalkulačka

Na první pohled uvidíte sloupcový graf zobrazuje vývoj v čase (po jednotlivých dnech). Jednotlivé sloupce se skládají z barevných částí: světle růžová ukazuje počet obyvatel v inkubační periodě, růžová infekční a aktivně roznášející osoby, světle modrá hospitalizované a tmavě modrá mrtvé. Zapnout si můžete zobrazení počtu vyléčených a neinfekčních či neinfikovatelných.

Táhlem v horní části si můžete vyzkoušet, jaký vliv má případný zásah (intervence) proti šíření viru. Jistě není překvapením, že čím dříve jsou zavedena opatření, tím mírnější je předpokládaná rychlost nárůstů počtu nemocných, případně jejich počet klesá. Dalším ovládacím prvkem pak můžete ovlivnit, jak zásadně zavedená opatření ovlivní další šíření – to už se ale dostáváme do poněkud teoretické roviny.

Autoři k tomu uvádějí: „Pro plánování, včasné zastavení infekce a minimalizaci náporu na nemocnice je třeba provést intervenci (zásah) do normálního života. Cílem je snížit reprodukční číslo, které udává počet nově nakažených osob, které infikoval jeden nemocný jedinec. Máme tak možnost odhadnout, jak moc je nutné omezit kontakt k zastavení šíření.“

Model pro lepší představu

Další parametry pak můžete ovlivnit pomocí ovládacích prvků pod grafem. Ve Vlastnostech šíření lze nastavit velikost populace, počet prvních nakažených, reprodukční číslo, inkubační dobu či dobu, po kterou je nemocný infekční.

V sekci Vlastnosti nemoci můžete nastavovat další faktory, jako je smrtnost, délka hospitalizace, procento pacientů vyžadujících hospitalizaci v nemocnici, délka pobytu v nemocnici, či průměrná doba uzdravení, respektive průměrný čas od inkubační doby po úmrtí.

Nutno podotknout, že se jedná o idealizovaný model, který nutně nemusí odrážet skutečné dění, neboť v něm hraje roli celá řada neznámých a dynamických proměnných. Jde jen o jeden z několika používaných epidemiologických modelů, známý pod zkratkou SEIR. Je ale ideální k pochopení souvislostí mezi různými vlivy a jejich následky.

Koronavirus online

Diskuze (22) Další článek: Zachraň šest milionů piv, žadoní katalog malých pivovarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,