ESA podpořila lunární satelitní síť Moonlight. Ne všichni jsou nadšení

  • ESA nedávno podpořila projekt Moonlight
  • Ten zahrnuje vybudování konstelace satelitů na orbitě Měsíce
  • Tento ambiciózní plán však má i své odpůrce

Vesmír se pomalu zaplňuje. Týká se to především orbity Země, ale brzy může být těsno i na oběžné dráze Měsíce. Evropská vesmírná agentura ESA nedávno podpořila projekt Moonlight konsorcia institucí a soukromých společností, který zahrnuje vybudování konstelace satelitů na orbitě Měsíce. Měla by tak vzniknout satelitní síť, která bude zajišťovat trvalou komunikace se Zemí.

Americká NASA odhodlaně pokračuje v přípravách na návrat astronautů na Měsíc v programu Artemis. ESA toto úsilí podporuje, mimo jiné i v oblasti komunikací. ESA by například měla zajistit komunikační modul pro stanici Lunar Gateway.

V projektu Moonlight a přípravě trvalého spojení mezi Měsícem a Zemí hrají významnou roli společnosti Surrey Satellite Technology Limited a Telespazio. ESA projekt podporuje především kvůli tomu, že takové komunikační spojení zlevní a zjednoduší budoucí mise k Měsíci, kterých zřejmě bude pěkná řádka.

Jak uvádí Elodie Viau, která v ESA vede telekomunikace a integrované aplikace, trvalé spojení s Měsícem více otevře výzkum a využití kosmického prostoru pro ESA i mezinárodní partnery, včetně soukromých společností.

Pro všechny zúčastněné nabídne kvalitní komunikaci i navigaci. Projekt Moonlight by mohl přispět rovněž k tomu, že se na Měsíc a do vesmíru vypraví i další země, které zatím nemají tak rozsáhlý kosmický výzkum.

Zní to dobře, ale...

Jak je ale v podobných případech obvyklé, ambiciózní plány mají i své odpůrce. Problém je například v tom, že konstelace Moonlight může podstatně narušit projekt unikátního gigantického radioteleskopu na odvrácené straně Měsíce.

Radioteleskop Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) by mohl získat nesmírně cenné poznatky o vesmíru v oblasti dlouhých rádiových vln. Pokud ale bude kolem Měsíce obíhat hejno satelitů s intenzivním komunikačním provozem, tak to fungování uvedeného teleskopu velmi zkomplikuje.

Jak je vidět, o Měsíci se ještě nepochybně budou vést vášnivé spory a debaty. Budoucnost ukáže, které projekty se prosadí a nad kterými se zavře voda.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (10) Další článek: Jak přežije moderní procesor Intel bez chladiče? Video ukázalo, proč to nezkoušet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,