Evropská unie | Mobility

EU bude zkoumat, jestli potřebujeme jednotné nabíječky na mobily. Pokud ano, přitlačí na výrobce

Už to tady jednou bylo před devíti lety. V reakci na nátlak Evropské unie podepsalo 14 firem společné memorandum, ve kterém se dohodli na sjednocení nabíječek pro nové modely mobilních telefonů. Mezi signatáři byly i Apple, Samsung či Huawei. Nyní evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová oznámila, že hodlá přezkoumat, jak na tom nabíječky k mobilním telefonům jsou teď. A podle toho případně zasáhne.

Důvody ke snahám sjednotit nabíječky k telefonům jsou dva: zaprvé by to pohodlnější pro uživatele, protože by nabíječky byly plně kompatibilní napříč výrobci, a zadruhé by to údajně mělo mít příznivý vliv na snížení tvorby elektroodpadu. Nabíječky jsou v něm silně zastoupeny.

Na základě dříve podepsaného memoranda měly být nabíječky od roku 2011 na evropském trhu sjednoceny. I Apple kvůli tomu začal k iPhonům přibalovat redukci. Jenže teď? Apple má opět svůj konektor, mezi androidy je to mix dvou typů konektorů USB a značné rozdíly jsou rovněž ve výkonech nabíječek. Některé firmy přitom dokonce ztvrdily podpisem, že dříve podepsané memorandum ruší.

„Vzhledem k neuspokojivému pokroku v rámci dobrovolného přístupu, Komise brzy vypracuje studii pro posouzení dopadů s cílem zhodnotit náklady a přínosy možných řešení,“ uvedla Vestagerová v hodnotící zprávě. Na základě této studie se pak Evropská komise bude rozhodovat, zda se ve věci bude dále angažovat a jestli navrhne nějaká regulační opatření.

Diskuze (76) Další článek: Pi: bezdrátové nabíjení bez podložky obslouží několik zařízení zároveň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,