Evropa očekává nárůst případů onemocnění covid-19. Důvodem jsou nové varianty omikronu

Na začátku května trápily subvarianty koronaviru SARS-CoV-2, označované jako BA.4 a BA.5, zejména Jihoafrickou republiku. Jak už to ale bývá, postupně se rozšířily do celého světa. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vydalo v pondělí zprávu, ve které varuje, že v nadcházejících týdnech patrně dojde v Evropě k nárůstu počtu onemocnění covidem-19.

Na to, jak silná bude očekávaná vlna nových nákaz, bude mít vliv celá řada faktorů. Patří mezi ně například proočkovanost a promořenost populace, ale také doba, která uplynula od těchto událostí, protože imunitní ochrana v obou případech v průběhu času slábne.

Bude další vlna?

Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 mají proti dosavadním mutacím BA.2 a BA.2.12.1 výhodu v ještě vyšší infekčnosti. Alespoň částečně dobrou zprávou je fakt, že zatím nic nenaznačuje tomu, že by ve srovnání s cirkulujícími variantami BA.1 a BA.2 způsobovaly závažnější průběh onemocnění nebo vyšší smrtnost.

Zdá se však, že jsou schopné lépe unikat imunitě získané očkováním či předchozí infekcí, což může vést k opakovaným nákazám. „Stejně jako v předchozích vlnách,“ píše ECDC, „může rostoucí počet případů covidu-19 vést k nárůstu hospitalizací, hospitalizací na jednotkách intenzivní péče a úmrtí.“

ECDC očekává, že s ohledem na předpokládané další vlny nebo před podzimní/zimní sezónou bude zapotřebí dalších posilovacích dávek očkování u skupin nejvíce ohrožených závažným průběhem onemocnění, jako jsou například lidé nad 60 let a chronicky nemocní.

Portugalsko jako předvoj

Subvarianty BA.4 a BA.5 se poprvé objevily v Jihoafrické republice v lednu a únoru, v březnu pak dorazily do EU. V poslední době jejich šíření nabralo na rychlosti. Portugalsko je první zemí, kde se projevila vlna nových nákaz, přičemž k 30. květnu zde tvořila verze BA.5 celých 87 % případů.

Klepněte pro větší obrázek Počty nakažených covidem-19 v Portugalsku

Ukazatelé závažnosti – hospitalizace, hospitalizace na jednotkách intenzivní péče a úmrtí – byly k 1. červnu pod úrovní dosaženou v předchozím vrcholu způsobeném omikronem, nicméně nadále je pozorován týdenní nárůst. Za posledních šest týdnů došlo k nárůstu hospitalizací i hospitalizací na jednotkách intenzivní péče především u osob starších 60 let.

Nyní se výskyt BA.4 a BA.5 zvyšuje v Rakousku, Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Španělsku a Švédsku. V Belgii tvořila BA.5 v poslední době 19 % sekvenovaných vzorků a BA.4 7,5 %. Ve Španělsku tvořily BA.4 a BA.5 více než 10 %. V Nizozemsku dosáhla BA.5 8 %, zatímco BA.4 se blížila 5 %. Na přelomu května a června prokázaly laboratoře Státního zdravotního ústavu tyto dva typy omikronu i v Česku.

Podobným vyhlídkám čelí i Spojené státy. Aktuálně se BA.4 a BA.5 prosazují v těsném závěsu za variantou BA.2.12.1, která v USA získala dominantní postavení teprve koncem května. Dle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí tvoří BA.2.12.1 v současné době odhadem 62,2 % případů, zatímco BA.4 představuje 5,4 % a BA.5 je na 7,6 %. Před necelým měsícem tato dvojice tvořila dohromady asi 2 % případů.

Diskuze (32) Další článek: Uprostřed Mohavské pouště trůní tajemný kovový megafon. Nikdo neví, kde se tam vzal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,