Evropská komise připravuje regulaci A.I. Některé technologie by mohla zakázat

Oživeno 21.4. 13:45: Evropská komise týden po úniku náčrtu nové regulace pro chytré algoritmy z ranku umělé inteligence oficiálně oznámila, že na pravidlechj pro A.I. skutečně pracuje.

Návrh nového právního rámce pro A.I. by měl zavčas zareagovat na rozmach na tomto poli, který zatím nepodléhá žádné kontrole nad rámec stávajících legislativ (GDPR aj.), což by se mělo změnit. Regulace by například mohla omezit používání některých kontroverzních algoritmů v prostoru Evropské unie, zavést u některých typů povinnou certifikaci atp.

Problém by mohly mít některé technologie v chytrých kamerách nebo třeba algoritmy které analyzují uživatele a mohou nepřímo ovlivňovat jejich mínění atp. Jenže přesně na tomto principu už dnes fungují sociální sítě a jejich vlastní systémy řazení relevantních příspěvků aj.

Podle kritiků by tedy mohla přílišná regulace stále se rodící technologie zvýšit byrokracii, znechutit technologické startupy a ještě zrychlit odliv mozků především do USA. EU chce být sice lídrem v A.I., nakonec jím ale dost možná bude spíše Čína.


Expertní skupina Evropské komise pro umělou inteligenci HLEG A.I. (High-Level Expert Group on Artifical Intelligence) před dvěma lety zpracovala základní obrysy etického kodexu po autonomní počítačové algoritmy zítřka.

V podstatě se jednalo o obecnější fráze, že musí být A.I. za všech okolností pod kontrolou člověka, že musí být bezpečná, ctít soukromí, být transparentní, sloužit lidstvu a mít vyřešenou otázku právní odpovědnosti.

Evropská komise od té doby zjevně pokročila, Politico totiž získal hrubý náčrt, který by mohl být základem pozdější legislativy v této věci. Regulation on a European Approach for Artifical Intelligence najdete v kopii i zde.

Regulace navrhuje některé typy A.I. rovnou zakázat, protože by mohly podlamovat evropské hodnoty. Předběžný dokument zmiňuje třeba techniky ke sledování uživatelů internetu a manipulace jejich názorů, což dnes už chytrým řazením příspěvkům dělají běžné sociální sítě atp.

Klepněte pro větší obrázek
Náčrt regulace A.I. v Evropě

Více než osmdesátistránkový dokument se věnuje také GDPR, práci se studijními daty neuronových sítí a dalším aspektům.

Diskuze (19) Další článek: Poslední aktualizace Windows 10 způsobují problémy s DNS a přístupem ke sdíleným složkám

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,